onsdag 18 februari 2009

Freestyle med en grävling

Så kändes det att träna med Willow idag... Jag hade tänkt att vi skulle gå en sväng och att jag skulle släppa henne (i lina) och öva lite inkallningar men mest låta henne springa av sig. Nähä.

Willow skuttade en sväng först men satte sen kurs mot en sten och började gräva lya. Fick i princip släpa ut henne :( Försökte busa lite och få henne att springa (utan att jag behövde röra mig så mycket) men hon ville hela tiden in i skogsdungen och gräva, gräva, gräva...

Lite experiment visade att Willow kunde tänka sig att köra freestyle eller korta snuttar linförighet i hopp om godis (mat till valparna?). Håhå ja ja. Jag är väldigt glad att hon tycker att det är kul att jobba med mig men lite frustrerad över grävimpulserna - hon verkar ha mycket mammagener och jag tycker inte om att behöva göra skarpa nej för nåt som är instinkt.

Zick-zack. Inte lika bra som sist, lite trögstartat. Blev bättre när jag kom på att ta av täcke och lina. Jobbade på att jag och inte Willow avgör hur många zick-zack det ska vara innan godis.

Spinn och snurr i front, intill och nära

Sitt. Försökte även med sitt på distans, gick så där, lite lättdistraherad hund

Ligg. OK om täcke på - annars drog Willow in magen och "leviterade" 2 cm över snön. Gjorde en platsliggning när Willows kompis Pepsi gick förbi. Hon satte sig upp lite kort men inga försök att smita dit även om hon tittade en hel del på honom.

. Hade inte jag tänkt öva men Willow gjorde det självmant. Antar att det var för att vi övade lite på det inne härom dagen. Körde ett pass i skillnaden mellan tass mot hand/knä/fot/rumpa och . Det gick ganska bra, det kändes som att hon var med :)

Om. Tror jag kom på varför jag inte får det att funka utan godis eller att få det att funka inomhus. Jag gör en konstig gest - tummen in (håller godisen), handen platt, arm uppåt över huvudet (hålla undan kopplet), cirkla moturs. Fick till ett par *riktigt* snabba!

Front. Framåt, backa (lite mer fart idag!), rotera med mig (moturs) och sidosteg (åt min vänster). Gick jättebra! Medurs rotation och sidosteg höger funkar däremot inte alls.
Eventuellt blir Willow bara förvirrad när jag säger ida och vill att hon i frontposition ska följa med sidledes, hon gör ju redan front... Men om man följer Willowlogiken i detta och inte har specialkommando så blir det svårt att göra sidosteg i intill eller nära - hur ska hon veta vad jag menar?!

Kom. Gick så där. Oftast bra men vid några tillfällen så vann gräva eller äta snö och jag fick hämta henne. Mutter, måste öva mer inkallning!

Linförigheten gick hyfsat - så länge jag körde korta bitar med mycket svängar. Några fina vänstersvängar :)

Gå runt

Cirkla. Funkar fortfarande dåligt. Behöver större gest? Eller ska jag ha "gå runt" åt båda hållen och bara indikera håll med gest?

Hopp

Hopp + under + hopp

Gå runt + hopp + gå runt + hopp. Hoppar lite slarvigt, dunsar i mina ben

Stanna under gång. Bättre igen.

Avslutning på 16 tons: från gå mot mig till slutet. Gick bra, lite segt sista sittande, "ligger" med magen i luften