söndag 30 september 2007

Spårkurs del 1

Idag var det dags för första spårlektionen :)

Upp jättetidigt och packa in oss i bilen.

Snälle husse följde med och satt i bilen så att Willow skulle ha sällskap när jag rantade runt i skogen :)

Vi är åtta (?) stycken med sju (?) raser, kul med blandning!

Vårt första spår var U-format (med 90-graders hörn) och varje "ben" var ca 100 m. En av dom andra kursdeltagarna la det åt mig :) Det fick ligga ca en timme innan vi gick det.

Det gick inte så bra. Jag satte på Willows sele vid bilen för att det skulle gå fort att komma iväg i starten. Tyvärr hade vår lina förvandlats till ett råttbo på vägen mellan bilen och spårstart och medan jag (med hjälp från instruktörerna) trasslade ut den verkade det som Willow tappade fokus lite. Det kan också ha varit att det var ett ovanligt gammalt spår, att vi hade massor av publik (med hundar) eller att det regnade. Bara för att förvärra saken har jag också glömt mina handskar och får låna ett par.

Hur som helst plockade hon upp vad jag trodde var spåret vid upptaget men efter bara nån meter virrade hon lite och svängde sen i en riktining jag inte trodde på. Följde med en bit i alla fall - tjoho, en avgnagd ryggrad med revben - det var inte riktigt det vi skulle hitta... Tack och lov nöjde sig Willow med att bara markera den och fortsatte utan att tugga på den äckliga tingesten. Ytterligare en massa virrande. Sen - ÄNTLIGEN - hittar hon rätt och vi kom iväg ordentligt. Det går lite långsamt för att vara Willow men jag tror hon gjorde ett skapligt jobb. Eventuellt sladdade hon ut lite på kortsidan i U-et, vi skulle eventuellt varit på andra sidan taggtråden. Sen när spåret svängde igen hoppade Willow glatt genom taggtrådsstaketet. Matte håller på att få hjärtsnörp! Men det gick fint, hon såg sig för. Hittar spårslutet, gör stor sak av det och busar med Willow :)

Kommentar från instruktören: "Hon var visst intresserad av spårslutet och inte drog hon heller"

Sen inser jag min nästa miss. Jag lämnade kopplet på spåret för att inte tappa det och nu när jag ska ta av spårgrejerna har jag inget att byta till. Attans.

Håller mig ur vägen för dom andra medan dom går förbi. Får så småningom mitt koppel av en av dom andra kursdeltagarna. Gå tillbaka till bilen med Willow. Hon vill vara ute mer.

Kollar på dom andra en stund och går sen och hämtar Willow igen. Nu ska vi göra motivationsspår eftersom vi var flera som hade trassel vid upptaget och som instruktörerna tyckte att det gick för långsamt för i spåret. (Det sistnämnda har jag aldrig haft som problem förut). Ger ena instruktören godispackat spårslut som han "trissar" Willow med innan han springer iväg. Linan har trasslat igen - FAN! Trasslar upp, tar på handskar och iväg. Den här gången går det bättre. Jag vet inte om vi följde spåret exakt men Willow såg ut att veta vad hon gjorde och fort gick det, mot slutet fick jag verkligen hålla emot. Hittar instruktören. Willow blir jätteglad och leker med instruktör, mig och spårslut.

Dags att byta till koppel igen. Den här gången har jag varit smart och stoppat det i fickan. Men där är det inte längre... Efter en stunds letande hittar instruktören kopplet, när Willow accelererade skrapade jag emot en buske eller nåt och det trillade ur min ficka. Nästa gång är det jag som lägger kopplet i ryggsäcken även om det tar mer tid i starten!

Lärdomar:
  • En timmes liggtid = standard
  • Även om man kommer till elitnivå ska man gå tillbaka och köra motivationsspår då och då. Lätt, ganska rakt spår. Gärna med figurant.
  • Inga 50 m spår här inte utan ett kort spår är 100-200 m.
  • Inte glömma handskar
  • Stoppa kopplet i ryggsäcken
  • Det gör inget om någon/något går över ett lagt spår, hunden byter inte under gång.

Läxa:

  • Korta motivationsspår för att få bättre upptag och mer fart (är inte säker på om jag vill ha det sistnämnda, eventuellt räcker det med att Willow löper klart och blir sig själv igen)
  • Linda linan bättre
  • Börja trassla upp linan innan jag kommer till upptaget
  • Köpa snitslar på Granngården (papper) eller Panduro/mattaffär (plast)

Tog vägen om övningsområdet innan vi åkte hem. Övade lite inkallningar men lekte mest med ägget och bollrepet och lät Willow springa av sig.

Willow sov som en stock när vi kom hem och matte gjorde inte många knop hon heller...

Tog en ganska kort kvällspromenad. Övade sitt, fånga, hit + sitt, kom, snurra, stanna, intill, backa och försökte göra över. Det mesta gick riktigt bra. Sitt i hit + sitt blev inte alltid så snyggt men hon gjorde det. Snurra tog lite tid innan hon kom på vad jag ville att hon skulle göra - tror hon blev distraherad av nåt som rörde sig i mörkret.

Intill funkade en lång bit även om Willow trängdes lite och var lite godis fixerad. Över funkade till min förvåning inte alls. Det var ett lågt träräcke och Willow har hoppat över betydligt högre saker men idag tyckte hon att det var för högt. Efter ett par försök med längre ansats så gav jag upp och nöjde mig med att hon ställde upp tassarna på räcket.

Hon hoppade på mig två gånger men la av så fort jag sa till (och såg förvånad ut, typ "men vad håller jag på med?").