söndag 27 maj 2007

Vardagslydnad 7

WILLOWS ETTÅRSDAG! :)
Vi är så lyckliga över vår "lilla" stumpa, vi kunde inte ha fått en mer underbar hund :)

Födelsedagsfirandet har dock uteblivit då all vår tid gått åt till promenad, kurs och framför allt handmatning av sjukt marsvin :(

Tog en koppelpromenad vid lunch. Övade lite på höger, vänster, framför, bakom och stanna. Lät Willow hoppa över ett par "betonggrisar", dom grå hoppar hon över hur glatt som helst, dom vita är lite mysko så där är hon försiktigare och kliver upp med framtassarna och försöker sen hoppa förbi dom. Jag förstår inte riktigt skillnaden mellan betonggrisarna men jag är ju inte hund...

Kvällsträning = vardagslydnaden. Mysko väder, kvalmigt men bara en pytteregnskur. Alla hundarna var väldigt studsiga, eventuellt beroende på vädret, i vanliga fall brukar det bara vara nån enstaka hund som busar istället för att "jobba".

Willow hoppade ur bilen när vi gjorde stanna-i-bilen-tills-varsågod :( Vi stoppade in henne igen och gjorde om. Då gick det men vi vågade inte vänta så länge eftersom alla andra hundar gick förbi. Sen drog hon ganska mycket när vi skulle gå bort till skogen, vi var sist och hon ville till alla dom andra hundarna och instruktörerna. Hennes "favvoinstruktör" blev tvungen att vänta in oss för hon höll på att dra omkull mig :(

Sen ställde vi upp på båda sidor om stigen och turades om att gå igenom med lös hund. Jag höll längst ut i Willows koppel eftersom hon är väldigt förtjust i ett par av dom andra hundarna. Jag använde repet för att det skulle bli lite roligare och första gången gick riktigt bra, mycket bättre än vad jag hade förväntat mig eftersom det precis innan varit "karusell" med ett par hundar som smitit och sprang runt precis kring oss (fick be husse hjälpa till och hålla). Flera hundar försökte springa fram och hälsa både på oss och på andra - även sådana hundar som aldrig tidigare gjort något sådant. Nästa gång gick det inte riktigt lika bra för oss, Willow var på väg fram till två hundar men det funkade rätt bra med nej och bra - var dock tvungen att lägga till lite uppmuntrande tillrop för att hon skulle hålla kontakten eftersom hon var rätt lättdistraherad. Sen gjorde vi det igen med stanna-sitt-varsågod mitt i, gick rätt OK.

Gick sedan på ~led en bit, Willow gick rätt OK i början (vi lekte med repet), sen började hon nosa och gå lite mer i sin värld trots att jag försökte få kontakt. När dom andra försvann utom synhåll började hon dra igen...

Ställde upp och gick igenom med lös hund (vi hade fortfarande långt koppel), gick hyfsat Willow tappade tråden lite i mitten. Sedan gjorde vi stegen, Willow var entusiastisk och gick duktigt ca 2/3, sen hoppade hon av den men det är bra så :)

Sen skulle vi gå på ~led igen. Vi var nästan sist och Willow ville i fatt dom andra och drog, igen :(

Sen övade vi ställa upp på bord för hennes favvoinstruktör. Hon klev själv upp med framändan och så fick husse lyfta bakändan. Det var perfekt höjd för att dräggla ner instruktören konstaterade Willow. Trots att bordet svajade till lite verkade hon inte tycka att det var läskigt :) Däremot verkade hon inte ha nån riktig känsla för att hon skulle kunna trilla ner utan klev glatt med nån tass utanför bordet och fick fångas upp och ställas tillbaka.

Nästa grej var tunneln. Vi försökte inte ens denna gång. Willow är så stor att hon måste krypa hela vägen och det är onödigt påfrestande för lederna innan hon vuxit klart.

Sen hoppade vi ett litet hinder. När man tävlar lydnad ska man tydligen sätta hunder före hindret, få hunden att hoppa och sedan sätta den igen, d v s mina nuvarande kommandon sitt-över-sitt ska på sikt ersättas av ett kommando: hopp.

Sen hade vi "exercis". Stod på led och gjorde gå, stanna, sitt, jogga, sväng vänster/höger/helt om. Det gick ganska bra. I början kom vi efter lite för att Willow satte sig väldigt långsamt. När vi sprang fick hon ett jättehoppanfall men efter det var hon mycket mer koncentrerad och det gick rätt bra med svängandet. Sedan övade vi sitt, ligg och parallel-inkallning (fortfarande stående på vårt led). Willow var duktig en stund men sen det började märkas att hon var trött, när jag satte henne inför inkallningen la hon sig ner och rullade fram och tillbaka. När den andra hunden satt färdig hade jag inte lyckats få Willow att sluta rulla så jag gjorde stanna på henne där hon låg på rygg och gick iväg och gjorde inkallningen från det läget. Hon kom jätteduktigt trots den oortodoxa startpositionen :) Med hjälp av lite repviftande fick jag henne t o m att sätta sig i position (även om det inte gick lika snabbt som för en del andra).

Nästa moment innebar att vi ställde oss i en stor ring. Sedan övade vi sitt-stanna-duktig, ligg-stanna-duktig-sitt-duktig där vi skulle släppa kopplet och gå så långt vi vågade. Willow satt duktigt. När vi skulle börja med ligg fick hon ett tokryck och jag fick kliva ur ringen och longera henne några varv. Sen trodde jag att det skulle vara helt hopplöst att få henne att koncentrera sig nåt mer idag... Men jag fick för mig att prova ett ligg i alla fall och hon la sig direkt och låg kvar jättefint när jag gick min väg! Jag är så imponerad av henne! Vi fick också prova att göra titta-upp-i-himlen-och-säg-ligg, det gick inte men om jag lade till min handgest räckte det för att hon skulle lägga sig fintfrån stående. Det är mer än jag vågade hoppas på med tanke på att vi inte hunnit träna så mycket på ligg mellan gångerna :) Eftersom Willow verkade fokuserad igen så passade jag på att öva ett par snabba växlingar sitt-ligg-sitt-ligg-sitt-... Jag får göra gester med hela kroppen men då lägger eller sätter hon sig JÄTTESNABBT :)

Sen skulle vi gå sick-sack mellan varandra med lös hund (hålla längst bort i kopplet för vår del). Vi började. Jag gjorde sick-sack med stor amplitud och massa lockande och en del skuttande. Gick rätt OK första halvan av ringen, sen tog nog stumpans hjärna slut, och när newfoundlanden sedan gjorde ett skutt mot Willow så fick jag och dess matte hala och dra för att dom inte skulle börja rulla med varandra. Resten av varvet var Willow rätt hoppig och okoncentrerad så jag kortade uppp kopplet lite för att ha bättre kontroll. Att sitta/stå still medan dom andra hundarna gick förbi gick rätt bra (ost är en bra belöning för att en trött hund ska sitta still). Willow såg dock lätt förorättad ut (och överraskad, hon var nästan i koma) när först shipperkin och sedan schäfern började nosa på henne svans när dom gick förbi.

Dagens sista övning var att ställa upp på två led och sedan göra inkallning av hunden längs med och emellan leden. Willow satte sig snällt och eftersom jag aldrig haft problem med att hon reser sig upp traskade jag iväg. När jag hade kommit 3/4 av vägen kom Willow i full fart. Ledde tillbaka henne och började om. Samma sak. Och igen. Till sist sätter jag henne och går bara 1/3 av vägen innan jag kallade in, då gick det. Mitt fel, jag borde insett att hennes koncentrationsspann inte skulle räcka hela vägen när hon var så trött.

Stoppade in Willow i bilen. Hon sov som en stock medan vi fikade och åkte hem, hon vaknade inte förrän vi körde över fartgupp 4...

Idag fick vi verkligen jobba, jag är så trött så det är inte sant... Det är Willow också men hon fick ett nytt märgben av gullehusse så hon ligger och halvsover och gnagar på sitt ben...

(Jag blir långrandig när jag skriver när jag är trött)