söndag 14 oktober 2007

Vardags(o)lydnad

Husse tog en kort lunchpromenad med Willow. Hämtade Rocky, Gisse och matte och åkte till vardagslydnaden.

Jag öppnade nog bagageluckan sist och tog ut min hund först men den här gången hann jag i alla fall få vag ögonkontakt och säga varsågod innan Willow hoppade ut. En liten förbättring från förra veckan.

Willow drog när vi skulle gå till skogen. Jag försökte jobba med att hon inte ska göra det. Blev lite bättre men vi kom brutalsist fram.

Uppställning på två sidor om stigen. Gå igenom med hunden intill och kontakt - den här gången skulle vi dessutom ta av kopplet eller hålla allra längst ut i änden. Gulp. Förbereder bästa godisen. När det är vår tur går vi ut på stigen, gör sitt. Willow vill inte riktigt, jag tjatar lite (märker det inte själv - fy mig) och får instruktionen att vara tyst och stilla och vänta på att hon ska ta kontakt med mig innan jag säger något. Tar några sekunder men sen kollar hon på mig och verkar vänta på input, säger sitt och nu går det hur bra som helst. Sen gör vi och intill. Vi har ögonkontakt typ hela vägen :) Och hon viker inte från min sida :) Sen har jag en bit lever i handen och hon sörplar på min hand men vad f-n, det är ändå bästa någonsin!
(Instruktörskommentar: Huncha mindre och våga titta dit du är på väg och inte bara på hunden! Ska försöka...)

Medan vi står och väntar på att det ska bli vår tur igen smiter först rottisen och sen en av labbarna och kommer bort för att busa med Willow. Hon lyder stanna-kommandot tills dom är alldeles inpå/under, sen säger det snip och hon slår över i busmod. Aj min rygg/axel.

Nästa gång det är vår tur gör jag likadant som förra gången. Bästa godiset, sitt, gå, intill. Får bröla nej och hålla emot i kopplet på ett ställe (hon försöker smita iväg och leka) men i övrigt går hon fint nästan hela vägen :) Precis i slutet ser hon sin favvo-instruktör försvinna över backkrönet och börjar dra som en galning för att komma till honom. Jag försöker jobba med anti-drag träning när jag följer efter uppför backen, går så där men bättre än i våras i alla fall.

Ställer upp i vägkorset. Nu kommer nästa rymmare, jakthundsvalpen, och hon är helt galen i att leka med Willow så hon kommer raka vägen bort till oss och rusar runt, runt. Willow tycker om henne också och förstår inte varför tråk-matte vill stå still istället för att springa och knuffas och kanske rulla...

När ordningen är återställd och instruktören förklarat att man inte ska banna en rymmare när den äntligen kommer/man äntligen får fatt på den så övar vi omkörningar. Vi går långsamt på led och den som är sist ska "köra om" alla andra och komma först. Först går det rätt bra, Willow tittar på dom andra hundarna och drar emellanåt lite. Sen ska rottisen köra om oss och då hoppar både den och Willow mot varandra för att leka. Nån av dom gör fälleben för mig och jag ramlar (igen) och blir dragen ett par steg efter Willow (igen). Efter att vi trasslat ut koppel och ben så fortsätter rottisen och dom andra för att köra en omgång till medan jag tar en enskild sväng i skogen och pausar och hämtar andan.

Instruktören tipsar om att jag och rottisägaren bör hålla lite extra koll på våra hundar och kanske lite extra avstånd emellan eftersom dom är jämnåriga tikar och kanske kan få för sig att mucka någon dag (än så länge vill båda bara leka och busa).

Vandrar bort till stegen - kommer dit först eftersom vi "smet" från fortsättningen av omkörningen. Först är Willow jätteivrig men jag insisterar på att hon ska sitta först och sen gå stegen. Hon har ändå lite bråttom och hoppar av efter ett par steg. Går tillbaka och börjar om. Sätter henne. Upp + visa första pinnen. Sakta + godis + framåt + bra + sakta + godis + ... Långsamt och försiktigt går vi hela stegen, hon missade inte det minsta :) Får beröm av instruktörerna :)

Går vidare. Stannar och väntar på dom andra. Willow hittar en stor, fin pinne. Den är dessutom murken så om man hoppar upp och ner på den så går pinnen sönder i massor av stinkande, krispiga bitar.

Får order att fortsätta bort till klubbstugan och vattna hundarna. Willow drar, försöker träna att hon inte ska göra det. Går så där. Trött och lite ledbruten. Distraherar henne genom att göra över på den smala balansbommen och upp på gödselbrunnen. Willow vill inte ha nåt vatten men jag hinner sitta och vila ett par minuter innan vi kör igång igen.

Vi turas om att göra:
  1. gå till stolpe, bind hunden, sitt + stanna (eller motsvarande), gå tillbaka till dom andra, vänd, gå till hunden, beröm, ge godis.
  2. stanna (sitt + stanna om hunden rest sig), gå bort mot dom andra, kom + sitt (i position)

Instruktörstips: inte titta på hunden när man vänder/har vänt, en del hundar tror då att dom är klara med kommandot.

Willow är jätteduktig, positionen blir lite halvdan men vi har inte tränat kom + sitt (i position eller nån annanstans) men hon kommer och hon rusar i alla fall inte iväg till dom andra hundarna vilket jag var lite orolig för.

Övade intill och sen stå, dels från stillastående och dels från gående. Stå från stillastående går bra även om Willow nån gång när jag försökte få henne att stå still en längre stund snurrade runt på stället ett halvt varv för att få en bättre utsikt. Att ställa henne och gå därifrån går också bra. Från gående är svårare, måste åtminstone sakta in och säga stanna + stå. Willow var dock så duktig och så lugn att jag när vi spridit ut oss provade lite utan att hålla i kopplet och det gick riktigt bra :)

Forstatte sen med i princip samma övning men med sitt istället för stå. Det gick också bra. Willow fick fortsätta att vara lös större delen av tiden för att hon var så duktig.

Sen fortsatte vi med ligg. Det gick rätt bra. Willow la sig skapligt snyggt i position, så länge vi gjorde från stillastående, från gående har vi inte riktigt fått kläm på än.

Willow börjar bli trött och försöker göra mullvadshål i planen. Det är ingen bra ide. Vandrar en egen sväng till den röda stegen. Willow går mycket noga MELLAN alla pinnarna, den här stegen är inte lika högt från marken så då är det bekvämare att inte gå på den...

Avslutade med att ställa upp längs ena sidan på planen och turas om att sätta hundarna, gå därifrån och göra inkallningar. Första varvet med ansiktet mot hunden. Hunden ska sitta i position efter inkallningen. Eftersom Willow var trött använde jag repet som inkallningsbelöning. Fick lite för mycket fart istället för för lite -> metkrok och hoppande innan hon satte sig både vid "start" och "mål". Men det gick i alla fall även om det inte var snyggt.

Nästa varv ska vi stå med ryggen mot hunden. Willow kommer i full fart, berömmer. Willow metkrokar och hamnar på fel sida och får syn på andra labben och rusar dit för att leka istället för att sätta sig. Den timida labben som aldrig sagt flasklock åt någon hund överhuvudtaget morskar upp sig och försöker tala om för Willow att hon inte vill bli hoppad på/med/runt. Willow är övertygad att om hon bara gör tillräckligt många, tillräckligt entusiastiska lekinviter ska labben ändra sig. Jag försöker kalla in Willow men hon lyssnar inte. Instruktören rekommenderar att jag INTE går fram och hämtar Willow, labben är lite sur och om Willow i sin tur skulle bli sur så är det obra om hon tror att jag backar upp henne. Willow blev inte sur, hon ville bara leka (bitmärken på magen till trots) men jag lät instruktören fånga in henne innan jag hämtade henne.

Nytt försök. Samma sak igen men när labben säger till den här gången flyttar Willow sitt bus ett snäpp längre bort i ledet - den labben vill alltid leka och är ett säkert kort. Jag försöker kalla in, provar att jogga bort en bit men Frej och Willow har en gammal crush på varandra och bryr sig inte om mig eller Frejs matte. Instruktören fångar åter in Willow och säger åt mig att gå därifrån (ryggen mot Willow) och sen försöka igen med hit + sitt. Willow har till sist insett att matte har gått och blir riktigt sugen på att komma till mig så den här gången går det bra. Puh.

Vi hann inte med stretchingen utan får öva det nästa vecka.

Jag ska inte öva kryp eller andra saker som "vecklar ihop" Willow mer än nån enstaka gång förrän hon är röntgad. Rekommendationen är att köra både HD & AD när man ändå måste söva/sedera hunden. GD:s har mest HD problem men en extra koll skadar ju inte - speciellt som jag kommer att köra relativt hård träning med Willow om allt går som jag vill.