lördag 8 september 2007

Drive-in i Klubbarp

Aaargh, stress, virrig, magont, husse förkyld... Hämtar Rocky med matte och fram i skaplig tid trots viss startförsening.

Willow hoppar och är allmänt jobbig. Hon vill fram till alla hundar och alla människor.Det märks att vi inte varit och tränat lydnad på klubben under sommaren. Utställningar och utställningsträning är inte samma sak, dom är inte lika regelbundna...

Fick aldrig tummen ur att föranmäla så vi kör drive-in. Får nummer 18. Dom har precis börjat med 1-5. Dom är mycket mer organiserade här än på förra drive-in utställningen vi var på.

Går en sväng med Willow, övar ställa upp vilket går bra. Övar sen jogga, ber husse kolla vilken gångart hon har varpå han utbrister "men så fint har hon aldrig travat förut!". All träningen verkar ha hjälpt lite, förutom mot hoppandet... så fort jag tappar koncentrationen eller det passerar en hund i närheten som Willow inte får hälsa på börjar hon hoppa upp och ner och ibland även upp på mig.

Provar ignorera (funkar ibland), "bli arg" (idag gör det bara henne värre), greppa halsband/nackskinn och dra ner henne (svansen viftar, funkar inte så bra), greppa henne och ge henne en bamsekram (funkar ett par gånger). Allt är allmänt blä och jag vill mest gå hem igen. Men det är snart vår tur så...

Dagens domare kör en delmängd av standardmomenten: in och ställa upp tillsammans, sen får en och en springa fram och tillbaka, ett varv runt och ställa upp för domaren med genomkänning. Sen får man kritiken och kan lämna ringen en i taget.

När 10-15 går in ställer vi oss i "väntringen". Willow blir lite skuttig, har en valp före och en efter och alla tre gör lekinviter åt varandra. Försöker göra stå/posera och belöna för att hålla henne sysselsatt, går åt massor av godis men hon står skapligt still och hoppar inte på mig.

Dags att ställa. Joggar in, det går bra. Ställer upp henne och det går också bra.
Domaren tittar och klämmer, Willow är med på noterna. Springer fram och tillbaka, världens kortaste sådan så vi får inte upp så mycket fart men Willow är duktig. Springer runt, Willow är fortfarande jätteduktig! Ställer upp, Willow gör ett litet hopp mot/på mig när jag pillar med bakbenen. Jag vet inte vad det var men gissar att det var nån av dom skällande hundarna hon reagerade på och ville kolla in. Sen stod hon rätt fint, fick ställa om en gång medan dom skriver kritiken.


Får HP och ska in igen :) Joggar ut och det går också bra :)

Blir sen hoppad på medan jag läser kritiken. Klockan är ca 10.30 och när jag frågar säger dom att det är ca 60 hundar så jag räknar ut att 12-12.30 nån gång borde det vara dags att gå in igen.

Bestämer mig för att Willow behöver en paus från alla hundarna och tar med henne på tipspromenad. Hälsar på Alfons med husse. Det börjar regna men vi blir inte så blöta inne bland träden. När vi ändå är i skogen passar jag på att ta jättelånga omvägar så att Willow får nosa och njuta ordentligt. Frågorna på tipspromenaden var jättesvåra den här gången men det gör inget.

Provar att gå stegen när vi kommer dit. Willow är jätteentusiastisk och hinner försöka klättra upp på den två gånger från olika (mindre bra) håll medan jag samlar ihop mig, kopplet och lite godis. Hon går jätteduktigt halva, får godis och kliver av. Försöker igen, hon går duktigt en bit och försöker sen skutta resten som om hon spårade. Det går inte så bra men hon slår sig inte. Försöker lite till och konstaterar sen att hon är för entusiastisk för att kunna koncentrera sig i en hel stege och vandrar vidare.

Efter typ en timmes promenad går vi tillbaka till husse och skaffar lite mat till matte. Borde vara en timme till vi ska in. Äter, kollar. Får syn på nr 71 som står och väntar. Frågar sekretariatet om tidsplan och får reda på att ingen där vet hur många anmälda det blev... Ber husse hålla koll på nummerutvecklingen och går en promenad till med Willow.


Konstaterar att min fot gör ont igen och sätter mig på en balansbräda och övar passivitet. Det går rätt bra. Willow nosar i gräset och rullar lite men behöver bara små påminnelser om att kopplet är ändligt. D v s fram till det att hon får ett tokryck och börjar springa runt mig och hoppa över brädan. Dom första varven går bra men sen hakar kopplet fast i min axel och välter av mig från brädan. Landar på rygg på backen varpå Willow galopperar fram (och över) i sin iver att kolla hur det gick. När jag så småning om lyckats trassla isär oss så att jag kan resa mig har jag fotavtryck på halsen och nybörjda glasögon. Ringer husse och ber om reservglasögonen.

Knallar in i skogen. Willow lugnar sig och vill ligga och tugga på en pinne. Ligga ner och sova lite verkar väldigt trevligt. Sätter mig i mossan intill Willow och vegeterar en lång stund. Mysigt. Går en sväng och kollar på en gigantisk myrstack, undersöker vart bäcken går och lite annat. Knallar tillbaka till ringen. Dom har haft lunchpaus och är snaart på 70. Willow är mycket lugnare bland hund- och folkmassan nu.

Det börjar regna igen. Nåja, det är snart vår tur. Husse upptäcker nr 78 i publiken, hmmm. Väntar och står i klunga med Willow och husse. Det regnar igenom min jacka, men nu är det snart vi. Får syn på 86. Hmmm, men dom är på 70-nånting så vi hinner inte gå till bilen och hämta andra kläder. Attans. Tjoho, nu är dom på 80! Dags att börja jogga igång Willow. Hon är lite trött och kall och inte lika entusiastisk som förut men joggar och ställer upp fint. Det ska bli skönt att komma hem och bli torr snart!

Domaren försvinner och allt stannar av. Que?
Willow leker lite med en mops, tror hon minns Kanel ;) Och tvättar öronen på en mycket frusen italiensk vinthund (som sitter inuti mattes jacka).

Rykten börjar gå om att vi ska vänta ut dom föranmälda hundarna också och slå ihop ringarna. Väntan. Husse går och frågar. Jo, men dom är strax klara. OK. Väntar lite till. Husse vill gå hem. Regnet ökar. Äntligen är dom föranmälda klara.

Nu kommer ett utrop i högtalarna om att barn med hund ska gå före finalerna och inte efter. Så vi ska vänta lite till, okänt hur länge. Fryser massor. Går till bilen, Willow i princip kastar sig in så fort vi öppnar luckan. Hon kan visst gå in själv, det trodde vi inte! Torkar Willow och lånar husses torra tröja. Sitter kvar i bakluckan med en sovande Willow i det smattrande regnet medan husse går och spanar på barn med hund. Det visar sig vara två grupper. När det andra gänget går in ringer han och talar om att det är dags för oss att förbereda oss. Väcker Willow. Regnet har nästan slutat. Går bort och gör oss klara.

Nästa högtalarutrop: Korvstaffeten ska gå före finalerna. Mer väntan. Börjar bli lite trött om omstuvningarna i schemat.

Solen kommer fram, det blir varmt och vi kan skala av regnkläderna. Prisutdelning i korvstaffeten. Nu äntligen! Ehh, även drive-in hundarna delas denna gång in efter ålder i finalerna så dom börjar med pyttevalpar. Väntan. Fortsätter med (massor av) större valpar. Börjar förbereda oss IGEN, Willow är trött och det är matte också. Då kommer ett högtalarutrop till: veteranerna ska gå före dom vuxna istället för efter. Förvirring då ringsekreteraren ropar in vuxna hundar och får veteraner. Väntan. Faan vad jag är trött...

Mörka moln börjar komma in från flera håll.

Joggar in. Ställer upp.


Joggar fram och tillbaka en och en. Willow är jätteduktig! Himlen öppnar sig - spöregn och åska.
Hör flera medtävlare säga att dom vill ha "åskpaus/regnpaus". Åskådare springer som yra höns mot sina bilar släpande på tält och hundar. Willow är så trött att hon inte kan stå fint nån längre stund i taget och mitt godis börjar ta slut. Vi klarar gallringen till topp-5.

Nu tar vädret verkligen i. Domaren gömmer sig i tältet. Jag försöker hålla Willow prydligt uppställd, det går så där. Regnet är kallt och hon vill helst inte stå still, i a f inte på något estetiskt sätt. Hon gillar inte att jag flyttar bakbenen när hon är jättetrött eller nåt är lite läskigt och nu gäller båda. Men hon gör ett bra jobb med tanke på omständigheterna.


Blir BIS-R :)

Ställer upp vid skylten och blir ännu blötare under det officiella fotandet och nu börjar det hagla också. Joggar bort till husse i regn och 0,5 cm stora hagel (och Willow springer jättefint).
Willow var jätteduktig i ringen, detta är nog det lugnaste hon varit i ringen på tävling. Hon gick också jättebra i kopplet i skogen, drog nästan inte alls, hon brukar dra rätt mycket i skogen även om hon nästan slutat dra inne i stan.
Utställningsfilm: http://youtube.com/watch?v=R8NHAztG-9I

Trodde vi skulle komma hem vid 13-14, inte vid 18. Nästa år ska vi endera föranmäla eller jobba, inte köra drive-in!

Sjunde utställningskritiken

Bra huvud med god könsprägel. Bra hals och rygglinje, en aning lång i kroppen. Bra vinklad fram och bak. Rör sig med bra driv i steget, både framifrån och från sidan. Trevligt temperament. Välvisad.

HP
BIS-R

Domare: Fredrik Rankleven
Arrangör: Klubbarps hundklubb, www.klubbarp.nu
Plats: Spångsholm, Mantorp
Typ av utställning: Inofficiell utställning, drive-in
Klass: Vuxen (> 12 mån)