söndag 17 juni 2007

Vardagslydnad extra 1

Willow har inte diarreat sen lunch igår trots mat och (stillsamma) promenader. Efter lite funderande åkte vi på vår extra lektion i vardagslydnad. Godispåsen var dock ynklig och bestod mest av små små bitar Intestinal.

Ungefär halva gänget kom ;)

Willow stannade snällt i bilen och väntade en lång stund (trots att Rocky tjuvhoppade ut). Drog lite mot dom andra hundarna på väg mot skogen men inte så mycket eftersom vi gick ~först.

Stod på båda sidor om stigen. Gå igenom med hund i långt, slakt koppel. Försökte med Willows repboll första gången, det gick så där. Willow hoppade som en kängeru runt mig och drog i bollen + gjorde ett försök att smita till schäfern för att leka. Nästa vända studsade Willow ännu mer och försökte gå till flera av dom andra. När jag sa nej och sedan lockade/berömde kom hon tillbaka till mig men hon var väldigt okoncentrerad.

Gick på led, vi sist. Willow drog en hel del, om jag jobbade massor så kunde jag få henne att dra mindre men inte att gå fint intill mig.

Nästa moment var att göra sitt, stanna och sedan lämna hunden och gå tvärs över stigen, stå där lite, gå tillbaka och belöna utan att hunden rest sig/gått sin väg. Jag var lite tveksam till om vi skulle klara det med tanke på att Willow precis innan fått ett tokryck och sprungit som en galning i cirklar runt mig och att vi dessutom stod på båda sidor om stigen. Jag blev glatt överraskad! Gjorde momentet 3 -4 ggr och Willow var jätteduktig, en av gångerna var hon visseligen på väg att lyfta rumpan men satte sig igen då husse sa äpp.

Gick en sväng i skogen efter varandra. Skulle gå fint på långt koppel utan att dra och med kontakt. Med 4 hundar före så, njä, det gick inte så bra. Willow drog en del och resten av tiden gick vi snabbt medan hon nosade och ibland tittade upp på mig.

Dags för inkallning. Alla hundarna hade vid det här laget tagit något "frivarv" och försökt/lyckats hälsa/leka. När Rocky joggade efter matte istället för att stanna och kom bort mot oss så stod inte Willow ut mer utan kastade sig fram för att leka. Jag fick mina glasögon böjda igen för jag åkte in i ett stort träd när hon ryckte... Men Willow kom i alla fall inte åt att hälsa.

Jag tog fram repbollen när det var vår tur för att vara säker på att jag skulle vara mest spännande. Det blev dock lite FÖR roligt, så fort Willow såg leksaken hoppade hon mot mig för att ta den och studsade som en... kängeru på ecstasy?! Lyckades äntligen få henne att sitta, gör stanna, går iväg, hinner halvvägs innan Willow sätter full fart för att komma till sin leksak. Väl framme hon mig, blåser hon bara förbi och springer fram till en av dom andra hundarna för att leka. Ropar hit - samtidigt som husse ropar stanna. Jag går och hämtar Willow som i alla fall står relativt still och nosar och inte försöker springa sin väg.

Ger husse repbollen. Sätter Willow igen, gör stanna, går min väg, vänder mig om när jag är halvvägs och kollar och upprepar gesten för stanna. Willow verkar sitta bra så jag går resten av vägen och kallar in. Hon kom med full fart hela vägen :) Däremot fick jag hugga tag i kopplet för att hon inte skulle springa tillbaka till husse/x när hon hade rundat mig.

Går på led igen. Den här gången känns det som att det går lite bättre trots att vi är sist.

Ställer upp på samma sida stigen. Gör sitt, ställer oss framför våra hundar. Vår instruktör (med godis i fickan) går sick-sack mellan hundarna. Willow sitter snällt :)

Sen skulle vi göra ligg, stanna, backa undan och gå tillbaka. Willow satte sig men började sedan hoppa runt som ett skållat troll så vi kom aldrig någonstans med den övningen :(
(Det hela fick sin förklaring lite senare när jag såg Willows mage, nån elak insekt hade bitit henne, hon hade fyra böldande sår/bulor på den nakna delen av magen)

Fortsatte med att göra sitt, stanna och sedan rullade vår instruktör en boll bakom oss (d v s framför hundarna). Första gången var Willow jätteduktig, andra gången reste hon sig och var på väg framåt när jag sa stanna igen till henne (Sickan jagade bollen).

Gå på led igen. Willow trött och jag med så hon drog en del.

Vattnade hundarna. Tittade på när vår instruktör visade fotträning med snabba korrigeringar och snabbt beröm + massor av riktningsändringar. Många riktningsändringar gör det roligare för hunden. Lättare att få kontakt om man går baklänges, speciellt om hunden är lite förarvek/känslig för ögonkontakt (fast det är ju inte Willow). Även en instruktörs hund kan tydligen dra, försöka komma bort till andra hundar och hoppa på matte. Vi kanske inte är så dåliga trots allt...

Sen fick vi öva själva på det instruktören visat. Jag försökte och stundtals gick det bra, däremellan fick jag endera för mycket pepp (Willow hoppade upp, sparkade mig i magen och försökte ta godisbiten) eller för lite (Willow vandrade iväg och nosade/rullade och ignorerade mig). Sen fick hon ett tokryck till.

Bestämde mig för att det var dags för en paus och la mig på rygg en stund i gräset, först gick det bra men sen lindade Willow in mig lite väl mycket i kopplet när hon skulle dräggla på mig. Pausen gjorde i alla fall Willow mer arbetsvillig. Hon följde lite bättre efteråt och när vi sen började öva ligg (utan sitt före) var hon jätteduktig :) Behövde inte nudda marken och hon la sig riktigt snabbt. Försökte sätta henne upp innan hon hann ledsna men en gång hann hon sätta sig själv och en gång rullande hon istället för att sätta sig. Hon var på väg att rulla mitt i ett ligg men låg kvar istället när jag "äppade" henne.

På slutet fick vi också prova att göra sitt och ligg medan vi gick. Jag trodde inte att det skulle gå alls men hon både satte sig och la sig. Jag gick i o f s bara ett eller två steg efter kommandot så att jag skulle nå att ge henne godis men i a f :)

Nästa punkt på dagordningen var den röda stegen. Försökte lägga in ett nytt kommando - stege - men svårt att få in det mellan upp, bra, framåt, duktig, ... Gick den bruna stegen först och Willow gick bra ca 2/3 och hoppade sen ner. Fortsatte direkt med den röda. Willow gick duktigt med framänden ~halva stegen, bakänden gick nåt enstaka steg, sen började hon gå mellan pinnarna och då slutade vi. Körde en gång till på den röda och då gick hon jättebra i ca 2/3, sen tog mitt godis slut samtidigt som bakändan tyckte det var lite jobbigt så hon hoppade av men det var jättebra gjort av henne i alla fall.

Avslutade med en liten sväng på agilitybanan. Vi klarade HELA slalomen (två segment som var hopställda)! Och det är andra gången någonsin vi försökt! Måste komma ihåg att gå till höger om första pinnen. Gjorde sitt, hopp, sitt på ett vanligt hinder och det gick bra.

Tänkte prova däcket, när vi kom fram så satte jag Willow och gick runt (trädde kopplet genom). Willow tjuvstartade och trädde igenom huvudet och ena frambenet och sen stannade hon och tittade på däcket och backade ur. Jag insisterade inte för när jag såg henne intill däcket så insåg jag att det var väldigt trångt för henne. Undrar om jag kan skaffa ett större däck till klubben så att Willow får plats?!

Provade istället "husvagnshindret" (typ tunnel). Först försökte Willow hoppa upp/över det. När hon inte fick vecklade hon ihop sig och gick genom jätteduktigt :) Och sen försökte hon hoppa det åt andra hållet men det fick hon inte det heller...

Använde min sista pyttebit godis till att hoppa "längdhindret" (3 segment), lite antiklimax, Willow klev i princip över det men hon verkade fatta att hon inte skulle kliva hindret.

Vattnade hundar. Fikade. Kursanmälde inför hösten. Willow fjäskade sig till godis från en av dom andra kursdeltagarna.

När vi kom bort till bilen ville Willow inte gå in, typ "jag är pigg, jag vill leka mera". Men så fort baktassarna nuddade bagageutrymmet välte hon på sida och somnade, fick väcka hemme när vi kom hem och skulle gå in ;)

Vilat, matat Willow och tagit kissesväng. Sova!!!