onsdag 13 juni 2007

3 x dagis

Äntligen en lagom varm och blåsig lunchpromenad!

Bestämmer mig för att passa på och ta en lite längre sväng nu när vädret tillåter. Det var ett tag sen vi tränadepassera-dagis-utan-att-bli-rädd-för-barnen så det blir dagens huvudmål.

Dagis nr 1: inga barn ute :(

Willow hittar fjärilar i det jättehöga gräset och håller på att dra omkull mig när hon skuttar efter dom. Hon är dock en duktig hund för hon slutat jaga fjärilarna så fort jag säger till. Sen upptäcker hon att det höga gräset prasslar = roligt och får ett litet tokryck. När hon snott kopplet runt ett ben och jag säger stanna, stannar hon snällt så att jag kan linda upp henne. Det är bra att hon inte får panik över sånt. Henne tokryck är mycket kortare än i höstas, lillan håller nog på att bli stor...

Fortsätter promenaden med att gå upp och ner i utomhustrappan och sedan byta till lina på en öppen gräsplätt. Övar sitt, ligg, platssättning, inkallning och platsläggning. Den nya leksaken är fortfarande oerhört rolig, om jag står still och är tråkig så kommer hon dock så småningom bort till mig för det är ju faktiskt roligare om vi leker båda två ;)

Provade en ny version av nej-träning. Gjorde stå, stanna på Willow, lägger leksaken en bit ifrån henne och försöker kalla in henne förbi leksaken. Det var lite för svårt: hon började gå mot mig, stannade sträckte sig efter leksaken, jag sa nej, hon tittade upp började gå mot mig... och sen klarade hon inte mer utan vände och hoppade upp och ner på leksaken.

Gjorde en lite lättare version med sitt, stanna, gå iväg och lägga leksaken, vänta, varsågod och då fick Willow gå bort och ta den. Det gick bra. Jag får fortsätta nej-träningen med nåt lite mindre frestande än boll-repet. Godis kanske?

Går förbi dagis nr 2. Inga barn här heller :( Måste ha prickat in lunchtid (11-12).

Får syn på en fin träddunge i den gamla delen av villaområdet och vandrar ditåt. Upptäcker att man tyvärr inte kan komma ända fram utan att gå genom någons trädgård och det vill jag inte göra. Nåja, det var ju i alla fall en ny sväng att gå.

Övar att ställa upp Willow. När jag tycker att hon står bra gör jag stanna och backar så att jag kan titta lite på henne. Och hon står kvar som om hon aldrig gjort annat! Duktig tös! Hasar in bakbenen lite (dom är "utanför frambenen"). Övar lite på intill och provar sedan jogga - utan godis framför. Hon tittar väldigt mycket på mig och lutar in huvudet lite framför mig. Ge godis. Tar bort handen. Joggar lite till. Blev lite för mycket, Willow börjar skutta intill mig och sörplar i sig min arm. Håller upp godiset framför henne varpå ordningen återställs och när hon tagit ett par steg "vettigt" får hon godiset och jag saktar ner.

Vandrar förbi dagis nr 2 på vägen hem. Fortfarande inga barn.

Chansar och går förbi den närmaste skolan, dom har kanske rast eller dagisbarn ute. Jepp, det har dom. Det kommer en hel flock så fort vi närmar oss. (Ett par av dom visar sig vara hundvana (en har hund).)

Willow blir lite nervös när dom kommer springande och börjar hoppa lite. Barnen är dock jättesnälla och beter sig lungt och försiktigt när jag förklarat att hon är lite rädd för barn. Jag ger Willow godis och pratar med barnen en stund. Willow lugnar sig. Barnen ber att få ge henne godis och det får dom, en i taget. Willow inser att hon har ett veritabelt smörgåsbord och fäller ut svansen och börjar se glad ut istället. Barnen ber att få klappa och jag säger OK - OM Willow vill inte annars. Först blir Willow lite nervös igen men sedan är det rätt mysigt att bli kliad på nosen och öronen och halsvecken. Barnen verkar helt förälskade i henne och flera deklarerar att en sådan vill dom ha. Står och pratar hund en lång stund och under tiden alternerar Willow helt odramatiskt mellan att bli matad med godis, klappad och - när hon tycker det blir lite mycket - backar hon ett steg och sätter sig (utom räckhåll) och tittar lugnt på barnen. Ett av barnen lyckas (råkar?) sätta henne och är jättestolt. Avslutar med att visa eskimåpuss, tummen, lillfingret och - på allmän begäran - tass. Willow börjar bli trött och jag säger hej då och börjar gå hemåt. Barnen meddelade att dom slutade 12 och "kunde vi komma fler gånger, snälla?!". Dom följde med så långt staketet räckte, under en bit skuttade dom och då börjar Willow också skutta. Nåja, blev i alla fall en pedagogisk illustration av varför jag sa att dom inte fick leka med Willow och busa upp henne... och Willow ville inte gå ifrån sina nya vänner, jag fick hala upp leksaken och busa lite med henne för att hon skulle gå med på att lämna dom.

Kom hem med koma-hunden. När husse kom hem orkade hon inte gå upp eller vifta på svansen utan gjorde bara öron - d v s med det öra som inte låg mot sängen ;)

Husse tvättade på kvällen så jag gjorde en improviserad "var är husse?" när vi skulle gå ut. Först satte Willow av i full fart i tron att husse var bakom hörnet, när han inte var det såg hon rätt konfunderad ut. Jag vet inte om det var tur eller om hon använde nosen men vi hamnade i alla fall i närheten av rätt tvättstuga. Och då hörde hon husse prata med en av grannarna och blev jätteintresserad. Ett av fönstren var öppet och Willow försökte titta in - hon slog sig själv i huvudet med fönsterkarmen - så jag drog upp fönstret lite till och ropade på husse. Då ställde sig Willow på bakbenen med tassarna på karmen så att hon kunde pussa husse (och hälsa på grannen).

Sen tänkte jag gå vidare och då spårade Willow husse till tvättstugedörren och ställde sig där och markerade att hon ville in (gny + tass). Jag satte mig på bänken vid väggen och efter en liten stund kom hon bort till mig och ville titta in genom det fönstret. Gjorde upp och ner på bänken (med framändan), eskimåpuss och nej-varsågod.

Efter en stund fick vi tråkigt och gick bort till den närmsta lekplatsen. Den är nästan helt övervuxen med träd och buskar men har en kojliknande byggnad med massor av plattformer på olika (låga) nivåer. Övade upp i den med Willow. Lägsta nivån skuttade hon upp på så fort jag började på kommandot. Med lite uppmuntran gick hon upp på den näst högsta nivån med både fram- och baktassar :) Högre ska hon inte av säkerhetsskäl, det saknas nån planka upptill så man kan kliva ut i tomma luften från den plattformen. Sen gjorde vi ner och halvvägs hörde hon husse... fick säga stanna åt både husse och Willow för att jag inte skulle komma ner lite för fort.