lördag 9 juni 2007

Vadagslydnad HiH

Avslutning på vardagslydnaden = Hund-i-Hand prov!

Fint men jättevarmt väder. Vi började mycket tidigare än vi brukar och stackars husse fick sätta Willows mat 05.30 för att det skulle gå tillräckligt lång tid mellan ätande och kursande.
Provet började med sitta-kvar-i-bilen. Lämna hunden, gå 4-5 m och sedan tillbaka utan att hunden hoppar ut. Willow var jätteduktig! Hon stod kvar trots att hon hade fått vara ut en sväng och kissa och bajsa innan hon blev instoppad i bilen igen.

Nästa punkt på dagordningen var koppelpromenad. Gå med hunden på vänster sida, mellan staketet och mittlinjen, utan att hunden drar. Dessutom skulle man klara ett möte med joggande figurant utan att hunden hoppade på figuranten. Jag var lite bekymrad innan för jag hade svårt att få kontakt med Willow och hon ville mest stå och nosa och flåsa. När vi lik började gå så gick det rätt bra, hon gick snett framför mig i slakt koppel och nosade/lallade. Hon tittade på joggaren men inget mer. Vid ett par tillfällen började hon gira åt höger, så jag fick kommendera vänster och dra lätt åt vänster i kopplet. Under några steg klev jag då på fel sida om Willow men det var jag som klantade mig inte hon.
Sen kom bordet. Instruktören sa åt mig att sätta upp Willow på det låga (större) bordet så jag gick så att jag hade bordet mellan mig och Willow. Sen sa jag upp i förhoppning om att hon skulle sätta upp framtassarna så att jag skulle lyfta bakdelen. Gissa om jag blev förvånad när Willow hoppar upp på bordet alldeles själv! Hon har bara varit på bord tre ggr i sitt liv och då har hon blivit lyft eller hisssad (veterinären). Sen skulle hunden sitta och det gick bra trots att vi aldrig gjort det på ett bord förut. Och så skulle jag visa Willows tänder. Så fort jag sa tänderna så gapade Willow duktigt och lät mig dra upp på sidorna, så lätt har det inte gått sen innan tonsilliten!

Sen gick vi tipspromenad. Willow skrotade omkring och nosade medan vi gick och funderade på frågor. Hon var lite svårkontaktad men jag ville inte insistera eftersom det var varmt och vi redan gjort flera jobbiga grejer. Hoppades att hjärnan skulle slås på när vi behövde den om hon fick ta det lugnt en stund.

Sen var det dags för nej-övning. Instruktören visade en tallrik med korv, jag sa skarpt nej och sedan skulle vi gå i en hästskoform runt godiset utan att Willow tog något. På väg in i hästskon svängde Willow av mot godiset båda gångerna så att jag fick upprepa nej och ta lite i kopplet. På väg ut ur hästskon sneglade hon bara lite på det men drog inte alls.
Jag tror eventuellt att Willow inte förknippar nej när någon håller i fatet med nej när samma fat ligger på backen. Jag tror att hon (baserat på vad/hur vi tränat) anser att varje instans av X på marken är ett nytt tillfälle där man på nytt ska diskutera saken men när det lik är nej på ett ställe så gäller nejet även om man passerar samma ställe från ett annat håll... Det skulle i alla fall förklara beteendet idag (och tidigare gånger då vi övat).
Dags för stegen. Den har vi ju varit ut och tjuvövat lite på för att den är så svår. Provet blir dock ännu svårare än vi trott eftersom vi har övat på dom bruna stegarna på kursen och provet är den röda stegen. (Vår instruktör hade missuppfattat vilken vi skulle öva så hela vår klass blev jätteförvånade.) Den röda stegen är lägre, har smalare brädor och längre avstånd mellan pinnarna. Man får tre försök och måste klara minst halva för att få poäng.

Vi värmde upp med att gå den bruna stegen, den känner hon ju i alla fall igen. Och den går jättebra, på andra försöket klarar hon HELA för andra gången någonsin! Sen försöker vi med den röda. Willow konstaterar att det är perfekt höjd och avstånd mellan pinnarna för att gå bekvämt MELLAN dom. Hmm... På tredje försöket har framändan fattat och går typ halva stegen, bakändan går en bit och sen hoppar hon av men hon försökte jätteduktigt. Vi får öva mer på den röda stegen någon annan dag.
Sitta i skuggan och vänta, flås, flämt, dricka vatten, hälla vatten på Willow...
Dags för uppbindning och inkallning. En och en går man en bit ut på planen och binder hunden i en liten pluttig pinne. Sen går man iväg, rundar instruktören och går tillbaka. Sen knyter man loss hunden, sätter den, går iväg och gör en inkallning. Jag var lite nervös för Willow hade hittat ett par hundar som hon jättegärna ville leka med och jag kände att det fanns en viss risk att hon skulle försöka gå till dom istället för mig.

När jag är halvvägs till instruktören vid uppbindningen hör jag ett ljud och vänder mig om, då har Willow försökt gå åt mitt håll och snubblat på kopplet. Jag upprepar stanna och hon stannar. Jag går klart min sväng och går tillbaka och under tiden väntar hon duktigt. Liten "tjuvstart" där, får öva mer på momentet.

Inkallningen går klockrent, knyter loss, sätter henne, säger stanna, går min väg, vänder mig om och frågar instruktören om jag kan kalla in henne nu. Det ska jag så jag ropar Willow, kom så glatt jag kan (och inser att jag INTE har något "belöningsrep" uppe) och hon kommer i full fart, rakt till mig utan några krokar eller något studsande. Jätteduktig hund!!! Vi fick beröm av instruktören för fin inkallning :)

Provet slut, dags för korv och samkväm. Detta gav upphov till massor av miljöträning när ca 50 personer med hundar försöker klämma ihop sig i dom få skuggor som finns. Willow var jätteduktig och låg/satt lugnt och stilla större delen av tiden. Innan vi började kursen hade jag aldrig trott att det skulle gå så bra att sitta så nära andra hundar (eller för den delen massa människor, barn, varm korv m m)!

Hon fick dock ett par busryck. Bland annat satt vi en stund intill en liten söt terrier som smög sig på Willow och luktade på hennes svans när Willow lade sig. Varje gång det hände hoppade Willow upp och snurrade runt typ "vem, vad, ???"
Sen pratade jag med en bichon frise ägare, tänkte att jag skulle jobba lite på att få Willow att bete sig vettigt i närheten av en sådan eftersom hon skäller på den som bor i vårt område. Hon skällde inte på dom här :) Däremot när en av dom små bichonerna (den var van vid stora hundar) klev fram till henne för att hälsa så blev hon jätteglad och ville leka och det fick hon inte eftersom hon är för stor. När vi sen hade diplomutdelning satt schäfern alldeles bakom oss och då ville hon bort och leka, tror hennes hjärna hade tagit helt slut vid det laget så det var inte så konstigt men hon höll på att välta oss.

Provade att spola henne med klubbens vattenslang för att svalka henne men trots att hon gillar när vi häller vatten på henne (ur flaska) så tyckte hon att det var lite läskigt.

"Provresultat":

Tipspromenad: 13 av 15

Stanna i bil: 10 p * 2
Koppelvana: 10 p * 2
Möta motionär: 10 p * 2
Bordsvisning: 10 p * 2
Balansgång: 5 p * 2
Inkallning: 10 p * 2
Godisförbud: 10 p * 4
Uppbindning: 10 p * 2
Summa: (13 +) 170 p

Om man har 165-180 p två gånger vinner man brons och får gå upp i en svårare klass. Vi hade 170 p så om vi kan vara lika duktiga en gång till så får vi brons :)

Bedömningen var dock rätt snäll denna gång, hade jag dömt hade jag dragit av ett par poäng för oss på godisförbudet och uppbindningen...

Sickan var bäst i vår grupp - hade full pott (180) på själva HiH! - hon är jätteduktig och jättebra på stegar :)

Gimli och X. Ludde. Rocky.

Tänkte fota alla men missade tyvärr Alice, Loke och Dilba (+ dom som inte var här idag).