tisdag 4 september 2007

Hjärncellen är PÅ igen

Willow fick en ganska kort men händelserik lunchpromenad. Gick en sväng runt skolan. Övade sitt, hit+sitt (i position), stå, posera, jogga, fånga, intill, ligg, stanna, sakta, inte-dra-i-kopplet och kom. Det kändes som att idag var hon med på ett helt annat sätt än hon var igår och framför allt än förra veckan.

Hårdtränade hit + gå runt och göra sitt i position. Andra försöket med hit + sitt så var hon på gång att sätta sig redan när jag sa det, sen flukturerade det lite hur nära hon satte sig och om jag behövde både röst- och handkommando (storlek på handkommando!). Några gånger fick jag upprepa kommandot men det gick i alla fall.

Hon fick två hoppa-på-matte-ryck.

Det första precis utanför skolan: en ledbuss passerade åt ena hållet, åt andra hållet i vägrenen kom gräsklippartraktorn med killen vi pratat med och från icke-vägsidan kom en hög skolbarn som ville prata hund. Det blev lite för mycket på en gång. Att tillrättavisa Willow på skarpen och skrämma barnen (ett par var redan hundrädda) verkade lite onödigt när vi verkligen jobbar på att minska hundskräcken i bostadsområdet... Så när Willow hoppade mot mig fångade jag in henne i famnen och kramade henne och förklarade glatt för barnen att "hon tyckte det var lite läskigt med traktorn och bussen och då vill hon upp i famnen och kramas". Sant och begripligt för ungarna. Sen körde jag lite sitt, ligg, stanna och fånga medan jag pratade med barnen. När nåt av barnen "fladdrade" riktigt mycket skuttade Willow fram mot eller längs med staketet men hon blev successivt lugnare. Måste försöka förklara för barnen nån gång att flaxande och pipande är lekinviter och en dålig ide om ens hundskräck är på väg att ta över...

Nästa hoppomgång kom när jag hade bett henne sitta och sen kommenderade framåt och hon inte fick godis för framåt fast jag hade en bit av favoritgodiset i handen. Lite ha-galen-tös! Den här gången sa jag till lite kraftigare och andra gången jag satte henne lugnade hon ner sig så mycket att vi kunde fortsätta promenaden efter att kört lite sitt, ligg, sitt, stå och sen framåt. Måste tänka på att inte råka vifta med godisbitar i handen om dom inte ska serveras då (och sen öva på att jag ska få ha vad som helst i handen).

Hon satte upp en väldig fart när vi gjorde jogga men i övrigt gjorde hon det bra. Eventuellt får jag mycket mer driv i hennes steg om jag kör "löst" halsband och lite längre koppel som jag gjorde idag. Undrar om jag vågar prova teorin på nån utställning?

Fånga är en Willow-favorit av kommandon just nu. Trappgående är dock inte långt efter, hon VILL verkligen gå i trappan nu, både upp och ner och om man går till hissen istället så försöker hon "smyggå" trappan så långt kopplet räcker. Matte och husse är såå lyckliga!