tisdag 11 december 2007

Trappoman och fjantande

Regnigt och tråkigt. Gick till närmaste fotbollsplanen och övade stanna / sitt + kom och busade.

Provade lite med att kombinera kommandon för att få till "apport" av bollrepet. Försökte med att kommendera Willow sitt + stanna, kasta repet, varsågod och handtecken mot repet, bära till matte precis när hon tar upp det och sen släpp + massa godis när hon kommer till mig. Första två försöken gick rätt bra frånsett att jag måste sitta på huk när jag kommenderar bära - annars springer hon förbi och viftar med repet precis utom räckhåll. Sen klantade jag mig och gav beröm precis INNAN hon tog upp repet, då vände hon glatt på direkten och kom tillbaka för att få godis och mer beröm... Hmmm... Nya tag en annan dag...

Gick en sväng runt skolan. Fick Willow beundrad av ett äldre par (som sen frågade om hon var en vinthund).

Willow morrade åt en "golfbil" som parkförvaltningen hade parkerat. Andra gången på ett par dagar hon reagerar så på samma grej. Gick bort till den och gick ett par varv, då var den lite intressant men inte mer skrämmande än att Willow kunde stanna och nosa på stolparna intill. Pratade lite med tjejen som hade bilen och Willow fick hälsa.

Gick förbi min kompis mamma på vägen hem. Hon bor i ett hus med hiss (har vi åkt när vi varit där förut) och en brant, inkapslad, gratingspiraltrappa. Det var ett tag sen vi körde grating så vi tog trappen upp. Willow tvekade lite i början på trappen men sen gick det bra men lite långsammare än vanligt. Insåg varför på vägen ner - trappan är så pass brant att Willow lutar betydligt mer än 45 grader när hon går i den. Ner gick också lite långsamt men det gick. Väl nere tvärvänder Willow och börjar klättra uppför trappan igen + viftar på svansen åt mig och visar med hela kroppsspråket "jag vill göra det IGEN matte". Så då gick vi upp igen, kom en extra våning upp innan jag fick stopp på Willow. Hon var knappt intresserad av sin godis för nu skulle hon få gå ner igen. Hon viftade t o m på svansen den här gången (mellan att hon använde den som motvikt och extrastyrning). Lyckades med knapp nöd hindra en tvärvändning till när vi kom ner, annars hade vi fortfarande varit kvar där och gått i trappan.

Kul hund vi har - är nåt lite läskigt och hon klarar det så vill hon göra det igen och igen...

Mötte tjejen med golfbilen igen. Nu var den inte läskig alls men hon var ju trevlig. Stod och pratade lite. Gjorde sitt, snurra, intill medan vi pratade. En av mina fd grannar passerade och beundrade lillan. Det är kul när folk tycker att Willow är fin och duktig :)

När vi passerade skolgården var det några barn som grävde bland vattenpölarna. Willow drog lite däråt och skuttade lite. Jag försökte få henne att ignorera dom. Under tiden passerar en kvinna på en trehjulig cykel. När vi sen nästan kommer ifatt (den nu stillastående) cykeln börjar Willow morra rejält åt den. Que?? Säger åt henne att hon är fjantig och gör glada läten (brukar funka) men hon fortsätter bara. Kommenderar sitt. Willow sätter sig - och morrar. Ligg. Sätter sig direkt hon fått godisen (obra) och morrar (sämre). Ligg igen + lägger godisen framför henne och nej:ar den. Går ett par steg. Fortfarande tyst. Går tillbaka. Berömmer försiktigt och säger varsågod. Willow reser sig upp går mot godisen och tappar sen tråden och morrar istället för att äta godis. Suck. Är rädd att cyklisten ska få skräck så jag "ger upp" och går därifrån med Willow så mycket intill det går. Willow går och tittar över axeln efter trehjulingen. Gör hopp över betonggris och äntligen släpper Willows cykelfjant.

När Willow lite senare ligger och tuggar på en pinne passerar ett av barnen från grannhuset. Och hon stannar och pratar hund med mig - Yippi - grannarnas hundrädsla kanske går över :)

Får syn på en öppen släpvagn. Går förbi den med Willow (tror inte hon sett en sådan förut). Killarna som har släpet kommer ut och hälsar och Willow är FORTFARANDE duktig och hälsar fint, hjärncellen höll jättelänge idag!