tisdag 10 februari 2009

Mycket djur blir det

Började dagen med att åka till veterinären med Oppe. Inget akut men den tid dom hade ledig var precis efter att vi ringde... Kom hem med en flaska förhudsrens som jag nu ska lära mig att använda.

Iväg till jobbet. Hem. Kasta i mig lite mat. Åka och hämta Josefin och pinchrarna. Ut till BK. Hade glömt hur längsamt jag kör på den vägen efter att vi hamnade i diket så vi kom för sent :( Var lite rädd för att hon vi skulle träffa skulle ha åkt när vi kom dit. Men det hade hon inte :)

Tränade en blandning av lydnad och freestyle.

Ganska mycket linförighet, lite platsliggning, stanna under gång, inkallning och hopp över hinder. Fick bra tips av IPO-föraren vi tränade med :)
  • Om Willow "släpar efter" ska vi öva mycket högersvängar och lägga in springa. Om hon går före/tränger ska vi öva mycket vänstersvängar. Som det var nu så låg hon nog lite efter, utom i vänstersvängarna där det fanns krockrisk men jag får skylla mig själv, har jobbat mycket på att hon inte ska gå för långt fram. Jag är dock jättenöjd ändå, större delen av tiden var hon fokuserad på mig och jobbade bra. Även en del av vänstersvängarna var rikitgt skapliga :) Jobbar på att inte behöva säga sväng eller göra handtecken, det går ganska bra.
  • Om jag gör halt-med-sitsen som åt min kompis förra häst så funkar det som stanna+sitt åt Willow utan att jag säger nåt. Undrar om det är dags att byta intill till fot i lydnaden? Jag vill få skillnaden på kommandona rätt - om man gör intill sätter man sig INTE när matte stannar för då blir det knas i freestylen men i fot så sätter man sig "hela tiden".
  • Jag ska försöka röra mig mer rakryggat och bestämt, jag är tydligen lite tvekande i rörelserna.
  • Jag ska försöka att inte titta ner på Willow så mycket.
  • Det är inte bestämt vilken fot man ska svänga på och jag kan troligen komma undan med en pyttehalvhalt innan svänga - det gör allt väldigt mycket lättare!
  • Det var jättelänge sen vi körde hopp över (bruks)hinder men sitt + hopp + sitt funkade jättebra (mja lite sneda sittanden men det är ett generellt problem jag får jobba på).
  • Stanna under gång gick skapligt, en av gångerna tog hon ett par steg efter att jag hade sagt till. Hemmikring har jag nästan kunnat ta bort handtecken men här fick jag stoppa in dom igen.
  • Platsliggningen gick så där. Helt OK att ligga en bit från annan hund (ansikten eller sidor mot varandra) men efter en så där 30 s så ville Willow resa sig. Jag tror att det var mer för att det är snö och kallt än för att hon kände sig osäker.
  • Inkallningarna gick hyfsat, vågade inte släppa kopplet så långa stunder så dom blev väldigt korta och sen hade slarvmatte glömt att ta med leksak så vi fick busa utan.
  • Upptäckte att om personen jag tränar med säger kom eller hit på ett entusiastiskt sätt så tror Willow att hon också ska dit. Hmmm... Bra ur praktisk synpunkt, dåligt ur tävlingssynpunkt. Troligen biverkning av att Willow är van vid att ta kommandon från andra på kurs eller när grannarnas barn vill träna med henne.
På freestyle sidan körde vi positionsarbete (intill, nära, front, subway), snurr, spinn, backa, sitt, surikat, zick-zack, gå runt, hopp, runt + hopp, om.
Willow gör fortfarande "bonussurikater" under subway men det har blivit bättre, lyckades t o m svänga lite. I runt + hopp slarvar hon en del med hoppen och hoppar för tidigt eller för kort, nackdelen att träna med en hund som tycker att det är kul att landa på en... Försökte göra hopp över arm men det funkar inte utan träningshjälp. Positionsarbetet gick bra, backa funkade både vid intill och i front. Några av surikaterna blev överentusiastiska och hon gjorde giraff istället, hon KAN stå (och gå) på bakbenen om hon vill men jag tänker ta det väldigt lugnt med sådana trick i a f. Fick upp riktigt bra fart på zick-zack :) Härligt!

Willow var kanske lite mer dämpad än vanligt när Azlan och Coyak klev in i bilen men inget annat trors att Azlan gick och satte sig hos henne. När vi först kom till BK ville hon kolla lite på en hund som var där men hon kom igång och släppte det. Hon reagerade inte på vår nya träningskompis hund trots att det också var en schäfer. När det sen kom förbi en aussie så ville hon kolla in den lite mer och tappade koncentrationen men det visade sig att under alla vinterkläderna fanns en bekant från spårkursen så Willow kände hunden sen gammalt.

Efter väluträttat träningspass så gick vi en sväng med Azlan och Coyak. Willow drog en del i kopplet - hon var för trött för att orka gå fint - så vi släppte faktiskt hela gänget på ett stort fält. Willow och Azlan sprang som sjutton! Coyak tog det lite mer lugnt, han ville vara nära oss för att inte bli översprungen av Willow men efter dom första minutrarna av skuttande så gav hon honom lite utrymme. Precis när vi hade släppt dom hade dock hela gänget knäck i lurarna, springa, springa, äta snö, skutta, springa, nosa, springa, ... "va, sa du nåt?" När dom hade racat av sig lite (och jag hade letat reda på några riktigt bra godisar) så funkade inkallningen skapligt igen.

Hem till oss och äta lite. Azlan och Willow funkade jättebra att ha ihop även inne. Hon var lite lekig först men han busade tillbaka. Inget vaktande och efter en stund så la dom sig och sov. Coyak fick vara i sovrummet bakom ett kompostgaller - han skulle känna sig trängd om Willow blev närgången inne - men efter en stund så la han sig först vid gallret och kollade på dom andra och sen i sängen hos husse och verkade mysa lite.

Årsmöte på LHU. Hoppas, hoppas att våra preliminära freestyletävlingsplaner blir av! En påsktävling, kanske en hösttävling och en hel helg med 4 tävlingar + grillande och mys ihop med Motala BK vore kanon!