måndag 31 mars 2008

Mycket stillsam träning

Vaknade med yrsel och illamående. Undrar om jag fått nån skum förkylningsvariant eller om jag åt nåt dåligt under helgen?

Gick ett varv runt kvarteret med Willow vid lunch. Fick sätta mig på parkbänk och vila två gånger. Willow fick lite passivitetsträning och strosa + nosa. Gjorde upp, stanna, sitt, backa, framåt, stanna och ner på bänk nr 2. Gick och la mig igen.

Läste lite i en shaping-/klickerbok och bestämde mig för att prova lite "fri shaping" på Willow då det var en aktivitet jag kunde göra utan att någon av oss behövde gå upp ur sängen. Klickade för typ allt Willow gjorde, d v s huvudsakligen huvudrörelser, slickande och läggande. Vi var nog lite förvirrade över hur det funkade båda två men jag tycker vi gjorde lite framsteg. Gjorde några vanliga klickerövningar: tass, skaka på huvudet, slicka sig om nosen, ligg på sidan.

Fortsatte med att försöka jobba på ett nytt trick - tassa på klickern så att den låter. Att få Willow att lägga tassen på klickern gick rätt lätt - tass + indikera vart. Men att få klickern att låta gick inte, sängen var för mjuk (uppenbart!) men även om jag hade klickern i min hand när hon tryckte på den så kunde vi inte få något ljud. För mjuka trampdynor? Har provat en gång tidigare på hårt golv men jag har för mig att klickern mest sprätte iväg.

Fick en snilleblixt - eller en idiotidé - framtiden får utvisa vilket! Jag lät Willow prova att klicka klickern med munnen. Funkade direkt! Höll fram klickern, lät henne ta den i munnen och erbjöd godis så fort minsta klickljud hördes. Enda problemet är att det verkar vara lite för roligt - eventuellt kommer hon att försöka göra sitt nya trick lite när som helst...