torsdag 13 september 2007

Klickerframgångar och spårbakslag

Övade lite inomhus, mest med klickern. Fingrarna, sitt, ligg, eskimåpuss, tass, intill, intill + svänga, hit + sitt, fånga, stanna och på sidan. Sitt blev inte alltid där jag hade tänkt mig och jag fick hjälpa till och "knuffa" lite när vi gjorde på sidan. I övrigt gick det över förväntan, hon följde jättebra och nära när vi gjode intill med klickern :)

Gjorde en utflykt för att gå i skogen och mysa och lägga ett spår. Willow var inte sugen på att gå in i bilen. Tyckte jag var lite smart när jag joggade iväg längs bilvägen en bit innan jag gick in i skogen (så att vi inte skulle råka hitta mitt spår före upptaget), det visade sig ha sina nackdelar det också...
Gick upp på bergknallen och la ett spår i mossan bland träden och stenarna. Intruktören på Prova-på-kursen sa att jag inte skulle lägga spår längs stigar, skogen är dock nerlusad med småstigar och jag tänkte att det inte skulle göra så mycket om vi råkade korsa någon/några.

Början av spåret var rätt rakt, bara undvikande av träd. La sen en U-sväng och en ~90 graders vinkel. Fortsatte skapligt rakt fram med fick en sväng p g a terränghinder. Avslutade med en vänstersväng uppför och nerför en liten kulle. Gömde spårslutet (bollrep) vid en sten.


Spåret fick ligga ca 20 min medan vi promenerade runt nere vid bäcken. Så fort vi vände tillbaka mot bilen blev Willow jätteentusiastisk och satte av i full fart, fick fånga upp linan och bromsa nästan hela vägen till spårstart. Satte på selen och flyttade över linan. Eventuellt tappade Willow lite i entusiasm medan jag "joxade". I början av spåret spårade hon lugnt och fint med näsan klistrad i backen. När vi passerade över den första stigen började hon följa den men kom snabbt på själv att hon var fel ute och tog spåret igen.

Sen upptäckte jag att jag hade klantat mig. Spåret gick nästan parallellt med en stig en bit, jag hade inte sett stigen när jag la spåret. Willow "låste" på stigen och försvann i full fart. Höll kvar linan men var nära att släppa. Efter en stunds galopperande kom Willow tillbaka och (efter att jag talat om vilket håll som var framåt) fortsatte vi.

Gick fint till en bit efter den första stocken. Sen klantade jag mig dubbelt (trippelt?!) upp: jag släppte linan och genade för att komma ifatt Willow utan att passera genom ett buskage. I princip så fort jag släppte och närmade mig stannade Willow och tittade på mig. Då gjorde jag nästa tabbe och sa bra. Så här i efterhand tror jag att Willow tog det som att spåret var slut, jag brukar inte säga något medan vi spårar. Så hon tog ett av sina tokryck och jag fick släppa linan. Blev tvungen att kalla in henne. Sen gjorde jag nog ytterligare en tabbe i att jag föreslog att vi skulle fortsätta på spåret. Willow såg förvirrad ut men satte iväg igen.
När hon var nästan framme vid spårslutet genade hon iväg för att se var jag hade gått efter att jag spårat klart - då insåg jag att gå till och från på vägen var DUMT. Jag lyckades ropa fast Willow innan hon sprang ut på skogsvägen men där en stund var jag väldigt nervös...

Avslutade med en liten skogspromenad (samlade in klädnypor). Willow var väldigt disträ och ville inte leka med repet.

Sen ville hon absolut inte gå in i bilen. Jag förstår inte det här - i lördags när det regnade var bilen hennes bästa vän - och när jag hade stängt bagageluckan låg hon hur lugnt och fint som helst och hade inte ens bråttom att kliva ut hemma. Ytterligare en sak att träna mer på antar jag.
Gick kvällspromenad med husse. Passade på att visa hur fint Willow kunde gå intill (med klicker och godis) innan vi skulle gå ut. Krävde att Willow skulle sitta still medan jag plockade upp halsband, lina, satte på dom och tog upp leksaken. Hon var på väg upp en gång men då satte vi henne igen och sen gick det bra.
Övade inkallningar från sittande och stående, inklusive att matte sprang ifrån (och en gång till) Willow. Övade platsliggning. Gick rikigt bra :) Försökte också öva "fulapport", det gick inte lika bra, Willow hade massor av spring i benen och ville mest springa fram och tillbaka och runt tunt med bollrepet.