onsdag 16 januari 2008

Hundbus

Tog tidiga morgonpromenaden. Fick en jätteöverraskning - det kom en dagisklass gående när vi stod på gräset vid en skogsdunge - och Willow började skälla och morra och göra utfall :(

Que??! Så har hon aldrig gjort förut!

Lekinviter ja men inte riktiga utfall... Pratade lite med dagispersonalen samtidigt som jag först grabbade halsbandet och sen kommenderade sitt. Tack och lov var personalen lugn och konstaterade bara att "sånt brukar hända, barnen prasslar konsigt med sina reflexvästar". Jag misstänker snarare att det var klopp-klopp-ljudet av massor av små stövlar som hon gick igång på och/eller en skendräktighetsnoja. Efter att jag växlar några ord med personalen satte sig Willow ner och såg lugn och fin ut igen. Och satt kvar med slakt koppel men jag vågade ändå inte flytta på oss innan barnen hade försvunnit.

Resten av morgonpromenaden blev lugn och normal.

Tog med linan ut på lunchpromenaden. Gick till den bortre fotbollsplanen. Övade upp + stanna + sitt + ner på betongormen.

Satte Willow och trasslade ut lina och allt och bytte på henne. Hon satt kvar jätteduktigt! Gick en bit bort, kallade in henne (kom) och busade med repet. Stå + stanna + kom.

Sitt + stanna + kasta rep + varsågod. Tjuvstart första gången, satte henne igen, andra gången reste hon sig men flyttade sig inte innan varsågod - klart godkänt för den busnivå hon var på ;)

Lät henne leka och skutta med repet lite. Kommenderade sen stanna. Varpå Willow stannade och när jag närmade mig släppte hon repet. Duktig tös :)

Gjorde fånga och sen efter lite skuttande stanna. Hon stannade och släppte repet även denna gång. Sen hoppade hon upp på ryggen på mig när jag böjde mig efter det. Knuffade ner henne och kommenderade ligg. Så fort alla Willows ben var på backen igen började hon krafsa i gräset och verkade ignorera mig samtidigt som hon sjönk lite i höjd. Tror hon insåg att hon gjort fel och gjorde nån sorts underkastelsebeteende. Bra - men eftersom jag nu hade gett ett kommando kände jag mig lite tvungen att försöka få igenom det. Viftade med en godisbit framför hennes näsa och då tittade hon upp och la sig. Gav godisen. Sa stanna. Gick några steg och väntade. Efter typ 15 s satte hon sig upp.

Gick tillbaka och la henne igen (utan godis) + stanna. Gick några steg, väntade 30s. Gick bort och belönade henne liggande. Stanna. Tänkte köra 60 s den här gången men ungefär halvvägs upptäckte jag att vår kompis med corson och perron stannat i vägkorsningen för att inte passera fältet och störa. Tänkte att det bara var en tidsfråga innan Willow fick syn på dom och tappade koncentrationen helt så jag gick bort och belönade och satte henne upp.

Hojtade och frågade om dom fick leka - det fick dom så jag började plocka av Willow lina och täcke. När hon var halvvägs ur täcket insåg hon vad som var på gång och förvandlades till en slingerbult för att hon var så ivrig. Sen röjde hon och Alfons. Det är kul att knuffas och rulla! Bina var också skendräktig så hon var lite sur så det var bara dom stora vovvarna som lekte. Dom halkade en del i leran så det var lite nervöst men för en gångs skull tog faktiskt båda paus lite då och då för att andas.

Kunde kalla in Willow för att koppla henne trots att Alfons också var lös :)

När det var dags för Alfons och Bina att gå hem så pep Willow ömkligt och kastade sig i kopplet efter dom. Tog nästan ett kvarter att få henne att inse att hon inte skulle få följa med dom hem. Sen fick hon syn på borzoien och ville bort till den och leka - suck - men det fick hon inte heller.

Distraherade henne med att köra betongormen igen upp+stanna+sitt+stå+ner. Sen hoppade Willow själv upp på den långa bänken, passade på att göra stanna + sitt när hon ändå var där uppe.

Fick syn på borzoien igen. Willow ville fortfarande bort och leka med den. Det fick hon inte nu heller, dels var hon redan "färdiglekt" och dels gillar borzoien inte henne.

Provade att använda stenkuberna (stolarna) och bordet vid obelisken som klätterdistraktion. Efter några försök fick jag kontakt med henne. Upp och ner gick bra. Efter några försök lyckades jag få henne att stå med ALLA tassarna på samma kub (på väg upp på bordet, på väg ner fick vi bara dit två tassar i taget).

Kom hem med en huvudsakligen brungrå hund men hon hade himla kul!