torsdag 20 mars 2008

Vardagslydnad

Slutade till lunch båda två idag - en fördel med att vara statsanställd :)

Tog med linan och tog en kort promenad till fotbollsplanen. Släppte Willow och övade inkallningar: kom och hit. Hon börjar verkligen få kläm på det (d v s under hyfsat låg störning) Vid ett tillfälle gjorde hon ett jättefint hit inklusive sitt trots att jag bara sa kom. Försökte öva även utan handgester, gick rätt bra men jag har svårt att sluta.

Övade bära, släpp. Sitt, ligg, stå med och utan efterföljande stanna. Blev glatt överraskad när Willow gick med även på att ligga i snön. Övade att gå runt sittande och liggande Willow (rallyövning). Busade.

Äntligen en torsdag när vi kan komma i väg till vår vardagslydnadskurs :)

Började dock inte så bra. Första övningen var stanna kvar i bilen - medan husse och matte går runt hela bilen. Med en Willow som är på vippen att kasta sig ut direkt vi öppnar för att hälsa på alla människorna och hundarna. Nä... försökte inte ens... Nöjde oss med att backa ett par meter från bilen och gå tillbaka. Det klarade hon i alla fall (även om det var kämpigt). Får försöka med svårare version nästa vecka.

Gick en sväng i skogen. Skulle göra godisträd: visa godis, sätta fast den så högt i trädet att hunden inte kunde nå den och vänta på att hunden tittar på en för att få hjälp att ta ner godisen.

Första försöket hoppar Willow upp på min rygg och försöker använda mig som stege för att nå upp när jag sätter fast godisen. Det gick inte. Sen gör hon ett försök att komma upp på egen hand, bestämmer sig för att trädet är för smalt och börjar gräva upp en mumsig rot istället. Mja... Visar på godisen igen, husse lyser på den med ficklampan, jag "hetsar" Willow med rösten och får en snabbtitt - samma min som hon har när hon vill att jag ska byta vatten i vattenskålen. Försöker igen, blir ungefär likadant. Dom flesta av dom andra hundarna verkar väldigt entusiastiska inför den nya leken men inte Willow... hon trivs bäst när hon får ligga under "sin" tall och tugga på en rot...

Fortsätter promenaden genom skogen. Beckmörkt. Glad att appellplan har belysning.

Börjar med att vi ska öva ögonkontakt. "Stå still och tyst och vänta tills hunden spontant tittar på er och belöna + vänd er bort och börja om". Tjena, mittbena... Willow konstaterade att matte stod still och tyst, d v s att det är träningspaus - så då hoppar man upp och ner i snön och nosar och gräver. Nähä. Får mer instruktioner. Dom funkar inte heller.

Willow kastar garanterat ett och annat getöga på mig för att se vad jag gör och om jag gestikulerar åt henne att göra nåt men jag ser nästan aldrig NÄR hon gör det. Om vi håller på med nåt kommando så kan hon ge mig ögonkontakt länge så det är ju inte så att hon tycker att det är läskigt (vilket tydligen en del hundar tycker).

Bestämmer mig för ett litet fusk. Halar fram min klicker - WIllow VET att det lönar sig att hålla koll på mig när jag har den så hon kollar nästan direkt på mig. Klick + godis. Repeterar. Verkar funka om jag kör det som ett klickertrick så det får väl bli vår version av övningen så länge... (Varken jag eller husse vill dessutom att hon ska gå och titta upp på oss hela tiden som jag sett en del hundar göra)

Klubbens bärgrejer är tyvärr små gosedjur, Willow kan i princip svälja dom, så vi missar den delen av övningen som går ut på att byta bärsaker med varandra. Får prova att be henne bära "konstiga" grejer hemma!

Sen har vi nej-träning. Vi får varsin köttbulle som vi lägger framför hundarna och sen tränar vi sitt, ligg, kryp m m och hunden får inte ta köttbullen. Willow vägrar krypa i snö utan reser sig och väl uppe når hon köttbullen, får användning för släpp. Willow vill inte riktigt släppa godiset men gör inga som helst protester när jag fiskar ut den ur munnen på henne. Fortsätter träna. Willow anser att om jag inte säger nej varje gång vi passerar köttbullen så är det fritt fram. Får fiska ut den ur munnen på henne en gång till men den är fortfarande hel.

När övningen är slut gör jag fånga till Willow med köttbullen.

Teori.
Hemläxa:
  • räkna antal nej på en dag (alla familjemedlemmar)
  • slå upp klicker/shaping på internet
Nästa övning är bära och släppa, först bara hålla i munnen och sen när det funkar gå och fortfarande bära. Yippi! Nåt Willow är bra på! Går direkt till bära + jogga med diverse svängar och instoppade släppa. Går riktigt bra :)

Passivitetstränar Willow genom att stå still och göra ingenting när dom andra går bort mot parkeringen.