söndag 22 juli 2007

Balans, värme och inkallning

Tog en (lite försenad men det är ju semester) lunchpromenad med Willow i området. Började med att få framänden att gå några steg i "upptrappen" och att få Willow att komma fram och nosa på "nertrappen".

Gick förbi lekplatsen vid tvättstugan och övade upp, ner och balans på "bryggorna". Försökte få Willow att kliva upp i kojan (upp på bryggan och sedan upp en nivå till in i ett pyttehus). Hon har tidigare varit skeptisk till att komma in med mer än huvudet men idag kom hela hon in :) Lät henne gräva lite i sanden - i en sandlåda gör hon ju ingen skada... Försökte sen få henne att kliva upp på ett litet men stabilt bord i småbarnshöjd. Först ville hon bara sätta upp framtassarna men efter lite övertalning så klev hela hon upp och stod kvar en liten stund :)

Nästa lekstopp blev en betongsugga. Jag hade tänkt göra sitt + hopp + sitt men Willow var väldigt entusiastisk för uppgiften så det blev bara hopp.

Mötte en kompis. Stannade och pratade lite. Willow var så upptagen av dofterna i gräset att hon först inte ens gick fram och nosade. Efter några minuter fick Willow ett tokryck och studsade runt i det höga gräset innan hon sedan la sig och rullade fram och tillbaka (och nerför slänten). Sen lugnade hon sig och stod och blev gosad av både mig och kompisen en stund innan det dök upp en fin hund. Willow ville titta på hunden och hunden ville stå still och titta på Willow - matten berättade att hunden blivit påhoppad och biten och att den efter det velat stå och titta läänge på andra hundar innan dom kunde gå förbi. Distraherade Willow genom att göra posera. Hon stod rätt duktigt men när hunden passerat så långt att hon inte kunde se den långre vände hon ett halvt varv för att titta efter den. Gjorde posera åt det hållet också. Jag ställer fortfarande frambenen för långt fram - måste lära mig det nån gång! Sen övade vi upp och balansera på det upphöjda brunnslocket. Frambenen kom upp direkt men bakbenen var bara uppe ett ögonblick innan hon hoppade ner. Det gick mycket bättre förra gången men då hade vi varken publik eller precis innan mött en hund.

Fortsatte promenaden. Hittade ett stort, lite upphöjt (~5 cm) lock ner i marken som var av blank metall. Willow har aldrig stått på något av det materialet förut så jag lockade upp henne på det och upptäckte att hon inte brydde sig det minsta om det konstiga underlaget.

Gick en liten bit till men det var så varmt så att jag vände "halvvägs" dit jag tänkt gå. Stod i skuggan och svalkade oss en stund. Gjorde sedan sitt, ligg, sitt i två omgångar innan vi började gå hemåt.

Passerade en lekplats med en stoor sandlåda. Willow fick ett tokryck till och sprang runt runt i sanden. Sen hoppade hon på mig två gånger men lugnade sig rätt snabbt. Lekplatsen hade en ca meterhög vindbrygga med en ganska brant hängbro med hel träbotten. Gjorde ett försök att få Willow att gå uppför hängbronbron men dels ställde hon sig på bakbenen eftersom det var ett enklare sätt att titta upp på vindbryggan och dels upptäckte jag att inte-trilla-ner-från-vindbryggan-räcket var så lågt ner att Willow skulle vara tvungen att ducka samtidigt som hon gick upp och det är lite för svårt för henne. Balanserade lite på en bänk istället, hon börjar bli VÄLDIGT duktig på det!

Tog två skuggpauser till på väg hem. På den sista hittade Willow en bra pinne och ville ligga kvar där. Pinnen var lång och svår att bära men om matte tog ena änden i början så löste det sig och Willow bra stolt sin pinne hemmåt. Genade genom ett buskage och skrämde slag på grannens katt som låg där och slöade, katten spran sin väg och Willow stod faktiskt kvar och nöjde sig med att titta och nosa efter den.

Kom hem och var helt genomsvettig trots att vi varken gick långt eller fort. La kylhanduk på Willow och ställde mig i en kall skön dusch.

Började kvällspromenaden med att gå uppför spiraltrappan en våning. Fick flytta tassar åt Willow i början. Sen kom först en, sen två och till sist alla tassar på hur man gjorde så sista biten gick hon helt själv även om hon fortfarande ogillar trappen. Öva, öva, öva, ...

Övade lite koppelgående, sitt/stå + stanna + inkallning/komma tillbaka. Lekte med bollrepet. Provade gå-till-husse/matte. Gick hyfsat men Willow vill ha busbelöning (rep!) om hon ska komma hela vägen fram annars nöjer hon sig med att peka ut "där är X" och gå en bit åt rätt håll.