söndag 3 juni 2007

Vardagslydnad 8

Gick en lite sväng i området. Övade lite på standardsakerna: inkallning, sitt, ligg, stanna, släpp, platsläggning, gå i koppel, ful-apport. Gick rätt bra. Försökte spara hund- och människoork till eftermiddagen.
Vardagslydnaden höll på att gå åt skogen. Kom på att vi inte skulle till Klubbarp utan till ett köpcentrum i sista minuten. Körtiden är dock kortare så vi och träningskompisen som vi åker med kommer dit i jättegod tid i alla fall.

Willow och Rocky fick äntligen hälsa - det har dom inte gjort tidigare trots att vi samåkt typ hela kursen. Willow hälsade jätteförsiktigt först och lade sig. Sen satt Rocky på bakbenen och dom pussades en massa nos mot nos, hejdlöst gulligt :) Sen tyckte Willow att dom skulle knuffas och rulla så då fick vi dra isär dom för en cocker är för liten för att det ska vara en bra ide...

Lektionen gick inte så bra. Det var meningen att vi skulle öva på störningen av folk, kundvagnar, bilar o s v. Det var dock inte så störande för Willow, vi har varit en del i sådan miljö förut. Det som var jättestörning för oss var istället att vi skulle gå efter varandra på led och vi var i slutet på ledet så Willow drog som en galning för att komma till dom andra hundarna. Så mycket "slädhund" har hon inte varit sen typ första gången på Klubbarp :(

Efter att ha gått en bit skulle vi försöka gå uppför en ganska lång metalltrapp där man kunde se mellan stegen. Willow gick upp med frambenen - och en gång ena bakbenet - sen var det stopp. Det hjälpte inte ens att det fanns andra hundar högre upp i trappen. Willow höll på att välta ner mig ur trappen så husse fick ta över.

Vår trappträning räckte inte till för den här trappen. Den var både längre och av annat material än dom trappor det går bra att gå i. Och vi kunde inte sitta i trappen i några timmar och träna som vi gjort ibland hos kompisar. Får träna mer! Men vi ska börja med en lite lättare trapp än den här.

Sen gick vi på led igen och gjorde "omkörningar". Gick rätt OK, husse hade Willow och hon drog lite mindre.

Kom tillbaka till parkeringen. Vattnade hundarna. Ställde upp på två led vända mot varandra. Gick förbi varandra fram och tillbaka. Gick rätt bra, Willow indikerade att hon ville till den andra hunden men rätt diskret. Sen övade vi att gå fram till mitten och göra sitt. Efter ett par gånger skulle vi göra ligg istället när vi möttes. Det gick inte så bra. När vi började med ligg lyckades jag äntligen få Willow att sitta så jag gjorde inget seriöst försök med ligg. Instruktören sa att Willow var för stor för att hinna ner, speciellt på asfalt...

Sen gjorde vi - stående på två linjer igen - platsläggning där man gick ifrån hunden. Det gick rätt OK men det tog låång tid att få Willow att lägga sig. Sen gick jag bara en pyttebit, jag ville inte släppa kopplet i o m att vi var på en parkering där det kom och åkte bilar. Sedan gjorde vi "platssättning" och gå ifrån hunden, det gick rätt OK men jag släppte inte kopplet här heller.

Vi avslutade med ligg, platsläggning och platssättning i en grässluttning. Willow ville mest rulla runt i gräset och njuta av doften. Lyckades få till det några gången i alla fall men jag kunde bara gå en liten bit, en kort stund, var jag längre bort/borta började Willow hobbyrulla. Hunden intill var också på sådant humör så dom trissade nog varandra lite... Dom flesta andra på kursen kunde lämna sin hund längre. (Willow har oftast längre koncentrationsförmåga men inte idag)

Jag mådde inget vidare på kvällen. Husse monterade upp vårt nya tält i vardagsrummet så att det skulle lufta sig och Willow skulle vänja sig. Jag är glad att vi skaffade ett "högt" tremannatält, Willow hade slagit i huvudet i ett lägre + vi hade aldrig fått plats allihop i ett tvåmannatält.


Willow fick sin kvällsmat serverad i tältet och hon tycker det är kul att gå in på ena sidan och ut på andra.