lördag 30 juni 2007

Platt fall ;)

Idag var det dags för Willows första utställning som deltagare: en inofficiell drive-in utställning.

Småregnigt och inte så varmt. Raskt omtänk när det gällde kläder och utrustning. Tyvärr inte tillräckligt bra tänkt... P g a väder och att vi åkte tidigt tänkte vi att vi nog skulle vara hemma igen om 1 - 2 timmar och inte hinna bli blöta eller kalla under tiden så vi behövde bara dom tunna regnjackorna och klarade oss nog utan tältet. (Kom hem sex timmar senare, blöta, kalla och hungriga)

Började med att kolla upp var i motionscentrumet utställningen var. Konstaterade att det bara kommit 4 hundar. Då jag inte ville in först i ringen utan ville kolla hur domaren ville ha det så tog vi en liten sväng i skogen med Willow innan vi anmälde oss. Lite blött men kul tyckte Willow! Hon fick ett litet tokryck på vägen tillbaka till bilen och sprang runt, runt på motionsspåret. Tur att hon sparade det dit och inte tog det mitt inne i skogen ;)

Lastade in Willow i bilen igen och gick bort för att anmäla, insåg att jag hade huvudet under armen och hade knallat iväg med hundpapper men utan plånbok. Tillbaka till bilen... Eftersom det fortfarande inte kommit särskilt många hundar men däremot våra kompisar som vill kolla på när vi ställer kommit tar vi med Willow bort och anmäler.



Får nr 14. Ser 10 i ringen och antar att det strax är vår tur så det gör inte så mycket att det regnar. Willow står under husses paraply (vi får inte plats), försöker hålla henne så torr det går och har med handdukar att torka henne med. Nästa grupp ska in i ringen och det visar sig vara bl a nr 2 och 11 men inte vi. (Får senare reda på att dom körde hundar i oordning i början p g a vädret).

Domaren kör: en grupp in i ringen, ställa upp, alla springer i cirkel, sedan stannar lägst nr kvar och resten går ut. Den som är kvar ställer upp, domaren kollar igenom hunden, springer cirkel och fram-och-tillbaka. Ställer upp igen. Lämnar kritik och eventuell rosett. Nästa hund i gruppen in och repetera.

Väntar, blir regnade på och väntar lite till. Våra kompisar fryser och åker hem. Gör ett par testuppställningar och joggar lite, gör bl a fram-och-tillbaka. Det går rätt bra. Willow fokuserar bättre och fjantar mindre än när vi övat hemma under veckan :) Torkar drypvåt Willow under paraplyet och väntar lite till.

Äntligen vår tur! Känner mig lite nerös men mest blöt...

Joggar in i ringen. Ställer upp, går helt OK men jag glömmer hålla koll på domaren och blir lätt överraskad när han kommer fram (han gick ett varv och hälsade på alla hundarna innan vi började med resten). Vi är fem hundar av rätt varierande storlek i ringen så domaren ber mig gå ur nummerordning och springa sist för att vi ska kunna få lite mer utrymme. Börjar jogga, det går OK, Willow "vinglar" lite men hoppar inte.


Sen händer nåt med hunden två snäpp framåt och dom framför oss varvar den så det tänkte jag också göra. Då lägger Willow krokben för mig så att jag trillar... och när jag lik trillat börjar hon som vanligt hoppa på mig, suck. Ringsekreteraren frågar hur det gick och jag flämtar "bra, ska bara trassla ur mig ur hunden". Lyckas få Willow att kliva av och joggar vidare.

http://www.youtube.com/watch?v=2f7f-nHFvn4


Väntar på vår tur för utvärdering. Pratar lite med annan utställare och försöker hålla Willow så torr och varm det går.

Joggar in i ringen. Ställer upp. Går rätt bra. Springer cirkel, Willow studsar/vinglar lite men det går rätt bra. Springer fram och tillbaka, egentligen lite för långsamt (men det var halt), här märktes nog Willows sidledsvinglande mer - delvis p g a att jag inte valde min väg så bra - men hon hoppade i alla fall inte på mig. Ställer upp, Willow vill inte riktigt men efter lite trixande står hon rätt bra. Då blåser rosettstället ner från domartältet och landar precis intill oss... Willow tyckte att det var en kul lek och började hoppa för att det skulle leka mer, hrmpfh. Nu har jag jättesvårt att få henne att ställa upp sig igen. Får gå en liten sväng i ringen för att sen försöka igen. Går mycket bättre (efter lite pyssel).

Får kritik, rosett och "er vill vi se igen". Mycket förvånad (men glad) matte joggar ut med Willow! Och ännu gladare blir jag när jag läser kritiken :)

http://www.youtube.com/watch?v=uDTgXB8LKXM


Väntar lite till under paraplyet, börjar bli kallt, regnjackan har regnats igenom. Efter en stunds väntan ber jag husse försöka ta reda på ur lång tid det är till vi ska in igen. Får en uppskattning på 1-1,5 h. Går till bilen. Snälle husse lånar ut en torr tröja till matte som kryper in i bagaget på bilen med Willow och myser medan husse går och fikar. Willow somnade nästan direkt och jag värmde mig på henne.

När det gått ca 45 min går vi och letar reda på husse. Det har äntligen slutat regna!

Fortfarande hundar kvar i "grundomgången". Husse handlar fika åt matte som börjar bli VÄLDIGT hungrig och nästan lite groggy p g a matbrist (det är 4,5 h sen vi åkte hemifrån och ännu längre sen frukost). Hinner precis fika klart innan grundomgången är slut. Men då är det paus. Mer väntan. Willow ligger i gräset och halvsover.

Valparna (under 12 mån) har sina finaler först i två sepatara omgångar. Sen är det äntligen vår tur.

Börjar med att jogga in men får gå över till gångtakt direkt eftersom vi är ca 20 hundar i finalen och vi ska försöka ställa oss i nummerordning. Inte helt lätt när man är så många att ringens alla fyra sidor är smockfulla med hundar i olika storlekar...

Hittar vår plats, ställer upp, det går rätt bra även om Willow inte riktigt står så still som tidigare. Väntar på att vi ska börja springa eller att domaren ska bestämma vilka som ska komma 1, 2, 3, 4 och R. Blir något förvånad när domaren säger åt oss att gå till "C". Detta visar sig betyda att vi ska gå in till mitten med dom nio andra som gått vidare till "omgång tre" :)

Vet inte riktigt vad man ska göra i mitten men torkar av lite dräggel och försöker ställa Willow prydligt - det gör ju ingen skada. När alla nio valts ut får vi gå ut och ställa oss runt ringen igen.

http://www.youtube.com/watch?v=YZv1EdYCoyM

Här tillstöter två problem:

  • Willow börjar bli rejält trött. Vi har varit igång LÄNGE och att stå still är ju inte störtkul ens om man får ost. Detta var ett väntat problem och jag är imponerad över att hon höll ut så bra som hon gjorde. (Hade aldrig räknat med att gå vidare så jag trodde att det skulle vara en mycket kortare första utställningsupplevelse.) Willow ville sätta sig eller vandra iväg och i alla fall inte stå med bakbenen "bakom" sig.
  • Brott mot regeln om att inte påverka hund i ringen om man är utanför. Hade sett flera personer göra sådant i grundomgången när det var den individuella bedömningsbiten. Blev förvånad över det då jag vet att man inte får men brydde mig inte om det. Det är ju ingen officiell utställning och en hund som är helt ny kan behöva lite extra hjälp för att tycka att det är kul... Det som hände nu var att hunden bakom mig hade en "hjälpreda" utanför ringen som gick fram och tillbaka och gjorde ljud och viftade med leksaker - precis i och ur Willows synfält - och Willow ville hela tiden vända sig/sätta sig så att hon kunde titta på den "roliga" personen :( Funderade på att säga till kvinnan men hade fullt sjå med att försöka få Willow att överhuvudtaget stå, än mer vara åt rätt håll och posera. Blev tvungen att i princip ge upp poserandet, efter en stund så hoppade/snodde Willow runt (eller satte sig) så fort jag började pilla med (framför allt vänster) bakben.

Vi blev inte bland dom fem bästa utan hamnade på "delad sjätteplats" men det är inte så illa för en första utställning ;)

Uj, vad vi blev trötta...

På vägen in från bilen när vi kom hem rörde sig Willow lite ojämnt och när husse går ut på kvällskiss med henne verkar hon halta på höger bak :( Hältan minskade dock när dom gått runt huset så förhoppingsvis är det inget allvarligt! Undrar när vad det nu var hände? Jag märkte inget i skogen eller i/utanför ringen. Halkade när stället blåste ner?! Efter det stod vi bara nästan bara stilla...

Första utställningskritiken


13 mån fem tik. En underbar resning. En härlig nacke och rygglinje. Korr vinklar. Rör sig mkt bra, ett härligt temp. Bra visad. HP.

Domare: Anders Qvist
Arrangör: Fritt Följ www.frittfolj.se
Plats: Vidingsjö, Linköping
Typ av utställning: Inofficiell, drive-in
Klass: Vuxen (12 mån - ), blandade raser