tisdag 24 juni 2008

Spår och bakåtkryp

Åkte ut för att lägga spår. Var osäker på om bilen och terrängen på "det vanliga stället" skulle funka ihop + kände för att hitta nya ställen så jag provade skogsdunge vid dom stora fotbollsplanerna.

Nja... Just där ska jag inte lägga spår igen. Kanske längre in?

Första skogsdungen hade massor av småstigar. Försökte att inte lägga längs med dom men nån bit hamnade ändå på stig. Precis där jag hoppade över det första diket mötte jag en familj med barn och hund. Snacka om distraktionsspår! Fick tips om att det låg bortkastad McDonaldsmat i dungen jag tänkt svänga in i. La istället en bit av spåret (25-35%) över en klippt gräsyta för att komma till nästa dunge. Inte så bra när det blåser massor men jag var för lat för att köra någon annanstans. La spåret i skogsbrynet en bit och sen ut i buskarna (kirskål? björnlokor!). Gömde spårslutet under en nedfallen gren.

Gick tillbaka till bilen. Sparkade ägg med Willow en stund. Hon tappade intresset rätt kvickt. Blåsten? Vuxenhetspoängen?

Övade lite rally och tricks. Svängar, jogga/springa, gå runt, sitt, ligg, i olika kombinationer. Det gick mycket bättre än igår även om hon då och då blev disträ. Fortsatte av bara farten med positionsarbete i olika positioner (intill, nära, front, bakom) med framåt, backa och svänga. Det gick hyfsat, hon trängs lite i backa och idag blev det snett. Övade under, hopp, åtta.

Satt i gräset och pausade. Willow verkade vilja jobba mer. Gjorde lite ligg, sitt, kryp medan jag satt. Kom på att Gisse kan krypa baklänges och provade på skoj med Willow - hon kan det också! Gjorde ligg, sida, rygg/rulla. Efter sida tyckte Willow det räckte.

Gick tillbaka till bilen. Satte på selen. Gick till spårets början (20-30 min gammalt, ca 200 steg långt). Blev passerad av en spännade joggare precis innan upptaget. Willow spårade nån meter och stannade sen för att äta grillkol som jag missat. Nejade och försökte få igång henne. Gick nån meter till sen hittade hon nåt annat ätbart. Mutter.

Gick tillbaka till början och försökte igen. Stopp vid kolen igen, nejade och kommenderade spåra. Nu gick det bättre. Hon var inte i sitt esse, det märktes både på hastigheten och precisionen men det gick i alla fall framåt. Hon klarade 90-graders vinkeln utan att driva ut mer än nån decimeter. Diket med hund- och människolukt reagerade hon inte alls på. Den ruttna maten missade hon också men däremot inte nåt (harpluttar?) som låg intill spåret över gräset. Lite svårt att säga om hon svängde ut p g a matlust eller p g a spåret drivit i vinden, jag kan inte det här tillräckligt bra. Fick säga åt henne att släppa och spåra igen. Skogsbrynet och buskaget var inga problem. Däremot ignorerade hon först spårslutet och försökte fortsätta dit jag hade gått efter att lagt spåret klart. Sa åt henne att leta, hjälpte till att ta ut godisen och busade lite.