måndag 17 september 2007

Bilstrul och jättejogging

Härligt, blåsigt höstväder :) Bestämde mig för en skogsjogging med Willow.


Problem tillstötte när jag skulle få in Willow i bilen. När hon var 2 m bort försökte hon kasta sig och fly, att lyfta upp henne i bagaget gick inte alls. Tänkte porva en ny metod och satte mig i bilen och försökte vänta ut henne - hon kan bevisligen kliva in i bilen själv och hon är lugn och fin bara hon kommit in. (Band fast kopplet i en balk i bagageutrymmet så att hon inte skulle kunna bli påkörd eller vandra iväg och skrämma grannarna). Hon lugnade sig rätt snabbt men sen kom hon inte längre. Gick ur bilen, Willow blev jätteglad att se mig men tvärvägrade fortfarande att komma in i bilen. Satte mig och väntade. Gick ur, provade igen. Nix. Efter ca 30 min tänkte jag att hon kanske blev distraherad av att folk, cyklar och bilar passerade och stängde garageporten. Det tyckte inte Willow om. Hon förvandlades till "cementklumpen Willow" som hon blev i början i duschen. Väntade. Kunde fortfarande inte få in henne i bilen. Efter ca 1 h öppnade jag porten, då hade hon lugnat sig så pass att jag kunde lyfta in henne.

Åkte till motionscentrat. Gick en liten bit och rastade av Willow. Satte sen på joggingkopplet. Hon verkade direkt fatta vad som var på gång och blev jätteglad. Började jogga. Willow höll lagom fart och bra position. Fantastisk förbättring sen förra gången!

Alternerade mellan att jogga och promenera. Hon försökte stanna och nosa ett par gånger men jag fortsatte bara och efter ett par gånger så hade hon fattat att hon kunde sakta in lite och öka lite så länge hon höll sig inom det (korta!) kopplets längd men att hon inte fick stanna om inte jag gjorde det. Hon sneddade över framför mig ett par gånger men jag försökte hålla på att hon skulle vara på vänster sida. Vid nåt tillfälle satte hon av i för hög fart och då stannade jag bara. Pausade lite vid bänkar och dylikt och övade passivitet, balans, sitt, ligg, fånga och fingrarna medan matte hämtade andan. Övade också stanna, stå och posera för att ha något att göra när vi klev ur spår för joggare och dylikt.

Lärdom:
Grönt = 10 km
Gult = 5 km
Rött (och belysning) = 2.5 km

Om man börjar på grönt men inser sitt misstag rätt tidigt och övergår till gult kan man efter ca 2.5 km gå över till rött och då blir det "bara" ca 3.5 km... Lite hurtigare än jag hade planerat... I slutet var både jag och Willow rätt trötta, det hade dock fördelen att Willow inte krånglade speciellt mycket om att gå in i bilen så det tog bara en kvart den här gången (och då drack vi lite vatten också)

Matte = zombi. Husse fick ta resten av dagens promenader. Willow var rätt nöjd med ett ta korta promenader.

Hittade blodfläckar i sängen. Willow löper. Hoppas att det är förklaringen till det mysko beteendet!