tisdag 12 juni 2007

Inte inte-hälsa-träning

Jättevarmt vid lunch. Gick en liten sväng och försökte hålla oss i skuggan. Mötte golden (gammal) och ägaren ville att dom skulle hälsa och jag tänkte att för en gångs skull så... Willow la sig platt som en pannkaka och viftade massor på svansen medan den andra hunden nosade igenom henne. När det var Willows tur var hon noga med att lägga sig innan hon nosade. Sen hoppade hon upp, skuttade en bit, la sig ner och luktade (fortfarande underifrån) på en ny bit av hunden. Hon tassade inte goldenen alls, matte glad ;)

Satte oss i skuggan under träden vid vägkorsningen. Övade sitt, ligg, fingrarna, eskimåpuss, tass, vänta-på-varsågod-innan-ta-godis, ligg på sidan och rulla runt. Rulla gick bra två gånger, sen började Willow sulta på min hand istället, skulle inte försökt en tredje gång men var varm och trött och tänkte inte.

Kvällspromenaden blev två: en lite tidigare och en lite senare än igår. Den tidigare versionen blev extremt mycket mer hälsande än jag hade tänkt mig. Träffade en ny labbe på väg till fotbollsplanen och växlade några ord med ägaren. Sen ville hon att hundarna skulle få hälsa. Hade ingen hjärna och sa OK. Willow hälsade snällt och lugnt, dock utan att lägga sig. MEN hon hade en tunn sträng ragg rest från nacken ner till svansen... Undrar varför? Vad den här hunden mycket ranglägre än dom tidigare? Eller minns hon den sura labben vi träffade ifjol som började morra åt henne när hon bara ville nosa tillbaka på honom/henne?!

Fick syn på Willows kompis den vita herdehunden när jag skulle kasta bajspåsen. Han var dock fastsatt i trädgården så dom fick nöja sig med att titta på varandra och vifta på svansarna (matte tyckte dessutom att det räckte med hundhälsande för idag).

Satte Willow i lina. Övade platssättning, inkallning och platsläggning. En tjuvstart - hon ställde sig upp medan jag var på väg bort men stannade när jag fick syn på henne och sa till. Gjorde omstart och det gick bättre. Sitt, ligg och stå. Försökte ställa upp posera, provade att backa två steg från Willow när jag tycke hon stod bra och sedan gå tillbaka (inget godis förrän tillbaka). Det gick!

Hade tänkt öva jogga men här kom två hundar utrusande ur skogen och avbröt träningen. Den vita herdehunden och en labbeliknande. Båda är på väg till oss och jag hör husse ropa i bakgrunden. Fattar ett snabbt beslut och släpper Willow, ville inte att alla tre skulle linda in sig i linan och två hundar samtidigt klarar jag inte att schasa bort på ett bra sätt.

Alla hundarna försvinner runt skogsbrynet (i riktning mot herdehundens hem). Följer efter samtidigt som jag ropar till hussen att jag släppt Willow också. Ropar på stumpan och efter några sekunder kommer inte bara Willow utan alla tre och vill fram och hälsa och gosa. Fångar in min. Labben visar sig vara den vi träffade i början av promenaden och blir infångad av matten. Då kommer den lilla labweilern (herdehundens granne) som också kommit lös och vill vara med. Snurrar runt mina ben med Willow. Så småning om kommer dess matte och fångar in den. Jag kopplar Willow och lockar med boll-repet och hon följer med utan att jag behöver dra i kopplet :)

Vandrar stillsamt en bit. Willow trött och flåsig, lägger sig ner i skugga med bris och flämtar och visar magen. Efter en stund kommer en kvinna i rullstol förbi och Willow reagerar som hon alltid gör och hoppas att det är vår kompis. Det är det inte men det är en bekant till honom så Willow får gå fram och hälsa. Willow är ganska duktig, sätter upp en tass en gång men tar ner den omedelbart jag säger till.

Får dock reda på nåt hemskt:
kvinnan har passerat några grabbar som stod och nöp en pitbullvalp för att den skulle bli arg och attackera någon av dem. JÄVLA MÄNNISKOR! Stackars valp!! Om dom håller på så kommer dom att förstöra hunden helt och hållet + kommer orsaka att den attackerar folk/hundar/X... Det är sådana hundägare som förstör för alla oss andra!

Sena kvällspromenade var bara en sväng runt kvarteret. Willow gjorde dock en bra imitation av en blodhund: hon hittade ett Spår som hon följde med nosen limmad i backen, kanten på en trådgård, över cykelbanan upp på gräset, svänga, framåt, svänga, fram till en grind. När jag sa att honinte fick gå in tvärvände hon och började köra spåret baklänges. Undrar vad det var hon spårade?