torsdag 9 augusti 2007

Balans och ringträning

Varm lunchpromenad. Försöker göra hjärngympa och inte så mycket bengympa.

Övade lite intill, sitt, ligg, stanna och hit inne.

Övar upp på det upphöjda brunnslocket. Fram går bra. Passerar en hund och både den och Willow vill leka men det får dom inte. På försökt två är också bakbenen uppe men en väldigt kort stund innan hela Willow hoppar ner. Hinner inte ens ge godis. Tyvärr fortsätter Willow i full fart nedför backen och jag tappar greppet om kopplet. Ropar stanna (något skräckslagen eftersom hon om hon fortsätter kommer ut på vägen rätt snart). Hon vänder, går ett par steg mot mig och gör sedan ~stanna så att jag kommer ifatt henne. Berömmer massor för hon var ju duktig, det var jag som klantade mig...

När vi fortsätter promenaden drar Willow massor (spåret av den andra hunden?). Gör om-hon-drar-så-tvärvänder-jag ett antal gånger. Sen får willow ett tokryck och leker skatare och springer upp och ner och upp och ner och... på kanterna av gångtunneln. Dom är tydligen lagom branta för att vara kul. Hon hoppar inte på mig och det kommer inga gångare/cyklister så det gör inte så mycket. Hon är rätt flåsig när hon joggat klart och drar mycket mindre i kopplet.

Fortsätter övandet av sitt och ligg. Går mycket bättre än igår. I alla fall så länge jag förelår övande i skuggan.

Gör upp och balansera på ett par bänkar. Hon är duktig men hon är inte lika förtjust i det som innan jag försökte sätta henne på en bänk. Nu måste jag göra större indikation av att hon ska upp och hon vill inte stå still när hon är uppe (inte ens för att få godis). Antar att jag började med balansera + sitt lite för tidigt så jag får backa träningen lite och ta om för att få upp tryggheten lite mer innan vi börjar med det igen. När jag på en bänk försöker få henne att stanna, svänger hon istället höger, kliver upp på bordet, ner på andra sidan på den andra bänken och därefter ner på marken. Duktigt balanserat även om det inte var vad jag hade tänkt mig. Jag gjorde troligen en otydlig stanna gest och eftersom hon tidigare gjort flera bänkar i följd (med "böj" på mitten) så missförstod hon nog vad jag menade.

Övade också upp och under på ett par av lekplatserna. Gick rätt bra. På ett ställe stannade hon mitt i under och började gräva en grop under rutschkanan. Ett par av upp var till ställen dit jag bara tänkt att hon skulle sätta upp framtassarna men båda ställena var hon lite överambitiös på, det ena gjorde hon ett försök att hasa sig upp när hon satt upp framtassarna men det var för högt så jag belönade och gick vidare. Det andra stället var en trappa till en lekplattform och hon började försöka kliva i den med baktassarna - duktig tös! - men jag vågade inte uppmuntra det så mycket eftersom det inte fanns något bra sätt att komma ner OM hon skulle ta sig hela vägen upp (tror inte att hon förstår hur man rutschar). Får ta och hitta en fin rak trappa att öva på, vår spiraltrapp är fortfarande lite för läskig.

Ikväll ska vi iväg på ringträning igen. Hoppas att det går bättre än sist!


Puh, har precis kommit hem... Det är fortfarande jättevarmt och nu också jätteklibbigt. Träningen hade tre stationer:
  • Springa cirkel, ställa upp, visa tänder, klämma och känna
  • Springa fram och tillbaka, cirkel
  • Springa triangel

Efter 1,5 h hade vi betat av dom två första stationerna och då tyckte jag att det var HÖG tid att åka hem.

På första stationen var Willow jätteduktig, hoppade inget när vi sprang

http://www.youtube.com/watch?v=I1VFasvw7gM

och ställde upp fint. Inga problem att klämma och känna och visa tänder (frånsett att hon har så mycket kinder att "domaren" inte lyckades se så många tänder).

Hon hoppade lite när jag stod och pratade med några som hade en Rhodesian Ridgeback, båda hundarna ville fram och leka och Willow blev frustrerad när hon inte fick. Hon stod dock ut mycket längre än när vi börade träna i våras. Gick lite fram och tillbaka och joggade lite och så medan vi väntade på vår tur, hon blir mindre frustrerad/hoppig om det händer nåt litet ibland.

På andra stationen fick vi vänta länge på vår tur. Jag försökte hålla henne lite aktiverad men hon hoppade lite medan vi väntade.

Instruktören visar med sin imaginära hund:

Första fram-och-tillbaka gick rätt bra. Fick stanna till en gång under fram eftersom hon var på väg att hoppa men sen gick det bra igen.

Nästa gång det var vår tur gick fram-och-tillbaka bra men sen skulle vi springa cirkel också. Halva gick bra, sen började hon hoppa och jag slant lite så hon körde in min arm i munnen.

http://www.youtube.com/watch?v=yXPGV6nUrLY

Hon biter ju inte men hon drägglar ner en helt och jag misstänker att folk som tittar på kanske tror att hon bits :( Gick vid sidan om och sprang lite till. Gick bättre igen men fortfarande lite hoppigt. När det var dags för stationsbyte så passade jag på att ta ett varv i ringen när den var ledig. Det gick betydligt bättre :)


Saker jag ska försöka komma ihåg:
  • Måste komma ihåg att inte stå still och prata med folk när vi väntar.
  • Måste komma ihåg att inte säga jätteglada saker (berömma massor) till henne för då blir hon så glad att hon studsar.
  • Får inte titta på henne när vi springer, blir vingligare och verkar ibland starta hopp.
  • Ska räta upp mig och så småning om lyckas springa lite fortare och med lite längre steg.
  • Eventuellt måste jag undvika att nudda henne när vi svänger i hörnen - idag verkade det lite som att om jag kom åt henne när vi sprang så ökade det skuttrisken rejält. (Verkar rätt logiskt, hon och Alfons gör ju springa-och-knuffas som lek och då ska man skutta oxå)
  • "Domare" nr två ville att jag skulle ge Willow längre koppel och inte hålla handen på hennes nacke eftersom det störde estetiskt... suck... om jag kunde så skulle jag... Funderar dock på att köpa ett nytt halsband med "plopp" så att det själv stannar kvar på rätt ände av halsen (+ det utställningshalsband vi har har börjat bli luddigt, trodde att dom höll mycket längre!)

Husse tog en urgullig bild på mopshögen som väntade på sina ägare: