onsdag 27 juni 2007

Plus och minus

Husse och Willow promenerade omkring i skogsdungarna i regnet vid lunch.

Matte gick eftermiddagspromenad. Började med att sätta mig i trappan till övervåningen och locka på Willow. Hon kom själv bort och satte en tass på nedersta steget. När hon fick beröm och godis klev hon ner och såg ut att fundera lite. Sen satte hon upp båda tassarna. Mer beröm och godis. Tassarna klev upp ett steg till i trappen. Sen gick hon ner igen. Lite lockande så gick hon upp med båda framtassarna på första steget, sen slutade vi. Gjorde stanna, bra och varsågod lite extra i noga dörröppningarna.

Vandrade mot den bortre skolan. Stannade på en sandlåda med massor av klättergrejer: plattformar hopbundna av en gångbro och stora stockar. Plattformarna är ungefär i midjehöjd och har stegar upp till sig. Mest på skoj låtsades jag hitta nåt spännade på ena plattformen för att se vad Willow skulle göra. Hon använde direkt några av stegpinnarna för att få upp framtassarna på plattformen. Trodde inte att hon skulle förstå hur det funkade men det gjorde hon! Sen ville hon inte gå ner - tror det doftade roligt - utan tittade på mig med "men lyft upp min rumpa då sölmatte"-blicken som jag ibland får när hon ska in i bilen. Tyckte dock att det var lite för högt eftersom enda vägen ner var att hoppa...

Sen tyckte matte att vi kunde öva under med en av stockarna (höfthöjd så Willow skulle inte behöva ducka så mycket). Willow ville istället lägga upp framtassarna på stocken och hoppa över. Begick misstaget att själv hasa över stocken för att kunna locka bättre på Willow. Efter ett par försök med gester under stocken med godiset ledsnade Willow och hoppade graciöst - från stillastående! - över stocken istället trots att det inte fanns jättemycket plats att landa på. Väl där satte hon raskt upp framtasarna på nästa plattform och nosade igenom den varefter hon försökte nosa på plattformens räcke och en leksak som satt där. Hon nådde nästan hela vägen upp (ca 2 m)!

När matte lyckats övertala Willow att komma ner igen upptäcker Willow själv att man kan gå under. Ger kommand, beröm och godis. Sen upprepar vi ett par gånger när JAG väljer vad som ska gås under. Nu verkar poletten ha trillar hela vägen ner :)

Willow reste ragg och vaffade till när vi passerade barnfamilj i (bär?)buskar. Jag distraherade henne med att prova att gå balansgång på några stockar (sargen till boulebanan). Hon fattade direkt vad jag ville hon skulle göra :) Framändan gick jättebra ~halva sargen, bakändan var uppe ett par steg. Hon var jätteduktig, vi har provat balansgång EN gång tidigare på Klubbarp och den plankan är dubbelt så bred - den här var ca 20 cm OCH hade nivåskillnader (1-3 tillplattade stockar högt).

Passerade ett av Willows favoritträd, det har massor av lös bark som man kan och får dra i (det är ringbarkat). Kom bort till fotbollsplanen. Willow blev lite distraherad av en skällande hund. Provade leta godis, det gick så där, hundskall och dofter var intressantare.

Övade posera. Gick halvdant, Willow stod inte still så länge utan försökte vandra iväg. Provade jogga. Gick inte bra, Willow hoppade runt massor. Provade olika hastigheter, olika underlag (gräs/asfalt), svängar (inner/ytter) men det blev inte bättre :( Lärde mig dock att mina skor är hala på fuktigt gräs...

Vandrade hemåt. Passerade en låg och bred parkbänk och tyckte den skulle fungera för balansgång. Det tyckte Willow också, så fort jag indikerade bänken så klev hon upp på den och balanserade längs med hela som om hon aldrig gjort annat!

Övade intill för att passera barnfamilj och bil, gick rätt OK.

Vad som inte gick bra var när vi mötte en tant med en shoppingkärra, den gjorde "mysko" ljud med hjulen så Willow började hoppa runt. Verkar som om det är hjulljuden hon ogillar snarare än hur grejen ser ut (sparkcykel, shoppingkärra, när hon var liten också rullande soptunna).

Fortsatte trappövningen när jag gick ut för att nattkissa Willow. Hon är betydligt lugnare nu :)