söndag 7 oktober 2007

Zombielydnad

Husse vaknade vid åtta. Willow rörde sig inte ens så han kröp ner i sängen igen. Vaknade vid tio av att husse försökte väcka och bogsera Willow ut för morgonrastningen. Så småningom lyckades han.

Willow somnade om så fort hon kom in och jag fick ropa läänge innan hon kom för att äta frukost. Sen somnade hon om igen. Husse och jag var avundsjuka, vi ville också krypa upp i sängen och sova... Vi fick istället roa oss med att tömma bilen, fixa lunch och packa inför vardagslydnaden. (Om vi inte hade bestämt träff med Rocky + matte + ny hund så hade vi nog gett upp för Willows sömnfält och skippat kursen idag)

När husse lyft upp Willows framända kliver hon själv in i bilen - tredje gången på raken!

Hämtar Rocky, Gisse, matte och extra-matte. Håller på att somna i bilen (tur att det var husse som körde).

Lektionsdags. Börjar inget bra. När vi ska göra stanna-kvar-i-bagaget kommer Rocky från ena sidan och Gisse från andra och Willow kan inte hålla sig utan hoppar ut. Borde ha skyfflat in henne igen och börjat om men jag orkade inte...

Sen drar hon som en galning på vägen bort mot skogen. Försöker öva anti-drag med massor av svängar som vi fick lära oss igår. Det går så där. Alla dom andra hundarna hinner förbi och Willow blir rätt blockerad.

Väl inne i skogen ska vi stå på båda sidor om stigen och turas om att gå mellan raderna. Vi har två nya hundar: Gisse och en berner sennen. Det går skapligt, har halsbandet högt, lockar med godis och försöker låta det ta sin tid och vänder när hon drar/tappar kontakten. Precis i slutet på tredje genomgången så flippar hon dock ut helt - husse knuffar hennes favoritinstruktör uppför backen och flera av dom andra hundarna är också på väg ur synhåll. Tvärvänder ut i skogen. Först lugnar hon sig, sen blir jag omkulldragen. Kravlar upp. Åker omkull igen. Andra instruktören kommer bort och håller lite i Willow medan jag kravlar upp igen. Sen går vi. Mycket långsamt. När Willow drar snurrar/svänger jag eller stannar. Det går men jobbigt är det.

Nästa moment är att sätta hunden med ryggen mot dom andra, gå en bit och göra en inkallning. Willow blir så glad när hon ser busrepet att jag har svårt att få henne att sitta men hon kom fint på inkallningen. Sen hoppar hon lite igen. Svänger. Lämnar över till husse en stund för att vila kroppen. Husse och Willow får för första gången göra stegen tillsammans. Det går så där, Willow är lite för okoncentrerad och "sladdar av" stegen i båda försöken.

Lite vattning av hund. Sen fortsätter vi på lydnadsplan. Jag "kör" igen.

Övade platssättning + inkallning/gå tillbaka. Vid inkallningen piper Willow till min förvåning (jag hade rep och allt) iväg till matten intill och försöker rulla runt med den hunden. Mutter, mutter. Vid fortsatta försök står husse diskret på koppeländan när jag är borta från Willow. Hon gör inga försök till att upprepa bravaden utan är nu jätteduktig en stund. Sen hoppar hon på mig igen. Sväng, sväng, sväng, ...

Fortsätter lektionen. Platsläggning + gå tillbaka. Går riktigt bra men låter husse stå på koppeländan för säkerhets skull. Sen flippar hon ut och hoppar igen. Sväng, sväng, sväng...

Platsställning + gå tillbaka. För en gångs skull är Willow bland dom bästa i klassen eftersom vi redan tränat stå + stanna för utställning och inkallning tidigare. Vågar t o m prova lite utan husse på kopplet. Slutar medan det fortfarande går bra.

Sen ska vi öva slalom/åttor mellan benen. Provar lite. Godis i båda händerna. Husse passar kopplet. Jag lyfter ena benet så högt jag kan och kommenderar under. Willow går under. Kommer fram till min hand med godiset - och stannar. Halva Willow på vardera sidan om mig. Obekvämt. Lyckas med lite lirkande och mer godis Willow att göra en stor extra blobb åt ena sidan så att jag kan få ner benet. Tar upp andra benet varpå Willow försöker hoppa över. När jag säger nej hoppar hon istället på mig. Tar ner henne, lugnar henne och försöker igen. Samma sak. Hon verkar tycka att över är roligare än under. Ger upp den här övningen för idag.

Övar istället sitt, gå, stanna, hit + sitt, ligg, kryp, snurra (med- och motsols), kom och fånga. Det går över förväntan bra. Hon är jätteduktig + flippar ut ett par sekunder + är jätteduktig igen. Bättre än så kan jag inte vänta mig med en astrött, löpande och översocial hund.

Avslutar med lite nej-varsågod träning. Lägger ut godis på backen. Säger nej. Går förbi godiset ett par gånger och när Willow inte försöker ta det berömmer jag och ger henne sen tillåtelse att ta det. Funkar bäst om jag säger nej innan hon hunnit sänka huvudet efter godiset men hon tog det aldrig även om hon var nära.

När husse lyft in framtassarna klättrar Willow själv - fjärde gången! Ooooii! Våpgar man hoppas att det här är en trend?!