söndag 5 augusti 2007

Första officiella utställningen

Jättenervös efter gårdagen, har inte sovit bra. Bestämmer mig för att bita ihop och låtsas att det bara är en ringträning. Målet för dagen är att Willow ska uppföra sig i ringen. Om hon sen skulle kunna få en 1a i kvaliteten idag också så vore det skoj men det är inget jag ska tänka på nu.

Kilar ner och köper program på vägen från frukosten. Hälsar på Vincent och Clinton, två av Willows bröder som just kommit. Hade egentligen tänkt titta på pojkarna men tar istället en långsam och lugn förberedelse av mig och Willow.

Det gick i alla fall bra för pojkarna (1a, 2a och 3a i Junior konkurrensklass om jag minns rätt) och husse lyckas fota Vincent från rummet:


SGDK anordnade på förmiddagen ringträning med gårdagens domare. Vi gick dit med Willow, mer träning verkade ju verkligen behövas igår! Dessutom hoppades jag få lite klarhet i ett par kryptiska kommentarer domaren fällde inne i ringen. Vincent och Clinton kom också dit efter att dom var färdiga i ringen.

Clinton i mitten, Vincent ute i kanten till höger


Vincent i förgrunden och Willow i bakgrunden


I mina (visserligen ganska oerfarna) ögon är Willow, Vincent och Clinton rätt lika. Willow är lite lägre men inte så att det märks mycket. Måste fråga runt hur stora syskonen är! Storleken spelar ju ingen roll men det är lite kul att veta + om vi någon gång ska försöka bygga en Avels- eller Uppfödargrupp så ska man tydligen ha hundar som är så lika varandra som möjligt.

Övar på att jogga ihop med ett par andra, det går inte bra idag heller. Instruktören tar över och visar hur man ska göra. Willow går mycket bättre med henne, suck, men sen är hon ju professionell handler också.

http://www.youtube.com/watch?v=MwiwAGCsyOg

Övar lite till, mest gå och sen jogga mycket långsamt. Går lite bättre. Övar på att ställa. Inser sedan att vi inte ska öva mer, det är varmt och Willow måste ha ork kvar tills det är vår tur på riktigt.

Fick en del intressanta tips:

  • Om man vill att hunden ska höja ryggen lite kan man dra fingrarna och "kittlas" lite på revbenen på den sida som vätter från domaren istället för att försöka lyfta upp ryggen genom att skuffa på bröstkorgen.
  • I USA får man inte ge godis på utställningar (och tydligen reagerar en del domare i Sverige också negativt på det). Om man ska ha godis alls så ska man ha det väl dolt i en ficka och ge när domaren inte ser - inte ha en pouch utanpå som jag hade igår! (Stämmer inte med "ge dom massor av godis" instruktionerna vi fick på utställningskursen hemma, attans...men nu försår jag vad hon menade igår)
  • Instruktören rekommenderade en liten, liten, färgglad pipleksak som man INTE pep med under utställningen utan bara visade när hunden var duktig. Man ska träna hunden att matte leker med leksaken när jag varit duktig (och sen nån gång får jag en annan belöning). Visa leksak och leka med den medan man gör massa glada ljud så att hunden förstår att leksaken verkligen är rolig men att matte alltid håller i den. Nu har jag äntligen fattat hur man kan ha pyttesmå och ömtåliga leksaker även till tuggiga hundar :)
  • Husse/matte får se hur fånig ut som helst bara hunden går bra
  • Om hunden är nervös för domaren ska man lägga en hand på manken medan han/hon kommer fram
  • Om hunden hoppar så ska jag gå. Långsamt. När långsamt går bra kan jag öka takten. Så småning om kanske jag kan jogga. Inget godis för att locka ner tassarna på marken.
  • Vissa hundar går bättre om ögonkontakt med ägaren. Vissa hundar går sämre: hoppigare eller "slänger" med frambenen. Experiment tyder på att Willow går bättre om jag tittar dit vi ska istället för på henne.

Det är lunchpaus mellan hanar och tikar så jag hinner äta (Willow slöar i tältet med husse) och sedan gå en liten skogspromenad med Willow. Vi hittar en skylt till Blå grottan och går dit. Nu har Willow varit i sin första grotta/gruvgång och sett sitt första lite större vattenfall (säkert 2-3 m fallhöjd). Det var jättesvalt och skönt där inne. Sen är det dags att gå tillbaka.

(Husse har under tiden "försvunnit" så att han inte ska sitta precis vid ingången när vi ska in)

Övar lite på att gå snabbt/jogga långsamt ett par meter i taget med Willow. Stannar och belönar innan hon hinner hitta på något. Det går ganska bra. Känns lite bättre.

Sen är det dags för Junior tikar (alla färger tillsammans idag). Tack och lov behöver vi inte springa in först! Gör nåt mellanting mellan snabb gång och långsam jogging. Håller handen på ringen ovanför nacken på Willow, tittar rakt fram, försöker röra mig bestämt. Det går rätt OK, litet skutt men inget stort. Ställer upp, det går rätt bra.


Domaren går ett varv och hälsar på alla hundarna. Vi springer cirkel. Inte så illa.

Sen skickar han ut alla utom den första så att vi kan stå i skuggan. Puh!

Försöker jogga in igen diskret när hunden före gör sitt sista ställa upp framför domarbordet. Lite skutt men mycket bättre än igår. Ställer upp, inser att jag står i fel vinkel, Willow står med framsidan mot domarbordet. Hon vill inte stå med berdsidan ditåt men vi kompromissar till 45 graders vinkel.
Sen är det vår tur. Fram till domaren och ställa upp. Går rätt bra. När domaren sträcker fram handen kör Willow i princip upp huvudet i famnen på honom och gör fjäskansiktet. Hon står stilla och fint och visar tänder och blir klämd på :)


Dags att springa själv. Springer först triangel. På korsidan lyckas Willow sätta sin nu-står-du-fint-godis i halsen och får ett jättehosttanfall. Känner mig ganska fånig när jag står och klappar henne i ryggen men det var det mest konstruktiva jag kunde komma på. Kommer tillbaka och domaren ber mig springa cirkel och fortare. Jag säger att jag ska försöka men att hon eventuellt börjar hoppa när jag springer fort. Domaren säger att det inte gör nåt så jag försöker. Inte full fart men i alla fall fortare. Hon får ett litet hoppanfall halvvägs men det går i alla fall mycket bättre än igår.

Ställer upp igen. Nu tycker Willow att hon stått still så att det räcker. Blev i praktiken fyra uppställningar, varav den sista "åt fel håll" medan dom skrev kritiken. Hon stod bra men kort...

Vi fick vårt röda plastband och 1a i kvalitet :)

Så då får vi gå in igen i Junior konkurrensklass. Ställa upp. Springa cirkel. Går skapligt.


Blir förbryllad när domaren säger åt oss att komma och stå först men antar att vi ska springa lite till och att han vill ha Willow först för att hon hoppar. Och sen säger han att vi vunnit Juniorklassen! Och inte nog med det - vi får Ck!!


Mycket glad men överraskad matte. Försöker vandra ut ur ringen - nu är vi väl klara?! Njä, vi ska stå kvar medan domaren förklarar hur han ser på våra hundar och varför vi blev placerade i den här ordningen. Han sa fina saker om Willow men jag mindes tyvärr inte ett skvatt när jag kom ut ur ringen, världens sämsta hörselminne + överraskning...


Det visar sig att vi nu har gått vidare till Bästa tik, d v s att vi ska ingen (typ sist på hela dagen). Går en promenad till med Willow till grottan för att få lite svalka och för att Willow ska få nosa lite i skogen och rensa hjärnan.

Försöker sen slappa i tältet. Går inte helt bra, vårt tält har drabbats av en liten myrinvation och Willow vill, sin vana trogen, hoppa upp och ner på varje myra för att ha ihjäl den. Lyckas pausa lite i alla fall innan det är dags igen.

Om jag räknat rätt var vi 11 tikar i Bästa tik. Vi åkte ut som "sjua" (d v s oplacerade) men det var jag väldigt nöjd med! Fyra tikar var redan champions och sen var det en hund som var ett cert från champion och hunden som vann hela tävlingen igår. Då är det inte illa för en skuttig juniortik att inte åka ut först...



Utställningsvideo: http://www.youtube.com/watch?v=yi1v1j_KpLE

Husse fick ett jätteryck och packade ihop oss medan jag åt och körde sedan hela vägen hem medan jag mest satt och var en grönsak. Jag kom ihåg att kylfilta Willow ordentligt, men inser i efterhand att jag skulle kylfiltat mig själv också för jag blev väldigt varm och trött mot slutet av utställningen.


Willow med helgens rosettskörd.


Willows "skrythylla"

Efter helgen har hon också en "prishylla". Den röda ljuslyktan fick vi i HP på färgutställningen. SGDK-glaset för att vi vann Bästa Juniortik på söndagen. Konstglaset med grandisen på fick vi som extra pris av styrelsen för "förbättrat handling mest + hjälpsamhet" ;)


Femte utställningskritiken


Typ och helheltsintryck:
Utmärkt


Mentalitet:
Utmärkt


Detaljbeskrivning:
Välbalanserad, välbyggd juniortik m bra substans. Långsträckt välformat huvud fina paralella linjer. Vackra ögon. Bra djup i nosparti. Välplacerade öron. Vackert vänligt uttryck. Bra hals. Harmoniska vinklar fram och bak. Ren och stram överlinje. Välformad bröstkorg. Markerat förbröst. Fin (fri?) underlinje. Utmärkta vinklar bak. Fin lårbredd. Utmärkta ben och tassar. Bra päls fägg och svans. Rör sig med utmärkt stil och steg. Behöver bli lite stabilare fram.


Kv-1, Ck (Junior)
Kk-1 (Junior)
Bästa tik – Oplacerad


Domare: Patric Ragnarsson
Arrangör: SGDK-m,
http://www.sgdk.org/m/
Plats: Klackbergsgården, Norberg
Typ av utställning: Officiell utställning
Klass: Junior