tisdag 19 juni 2007

Draghund :(

Åkte till Klubbarp med Rocky och hans matte eftersom dom har gratis eftermiddagsträning på tisdagar. Vi har inte varit där på den tidigare men det var fint väder och jag kände för en utflykt :)

Började med att gå en lång skogspromenad. I början gick vi bland dom första och då gick Willow hyfsat, drog lite men det gör hon nästan alltid på väg in i skogen. När vi kom lite efter dom första hundarna började hon dra som en galning. Jag försökte få kontakt, erbjöd beröm, bus och godis men det gick inget vidare :(

Tänkte att det kanske blir lättare om dom andra kommer utom synhåll så jag sölade lite. Det blev det - i ett par minuter - sen började hon dra igen. Hon ville inte ens nosa och titta på skogen utan nosen nedåt/framåt och full fart efter dom andra... Körde vår instruktörs metod med att stanna när hon drar och vänta på att hon ska ta kontakt (minst titta på mig, helst komma bort till mig). Efter en stund tittar hon på mig och ju fler gånger det hela händer, desto fortare tittar hon på mig. Sluta dra däremot - nix!

Blev ifatt hunnen av Rocky och två labbar. Förbipasserandet gick fint men sen fanns det ju närmare hundar att dra efter :( Fortsatte med samma metod, provade att lägga till hit + positionssättande innan hon fick gå igen. Blev inte bättre men eftersom vi kom längre efter så hon höll på att dra omkull mig.

Gick ifatt Rocky och labbarna och bad att få gå först i vår klunga i hopp om att det skulle underlätta. Omkörningen var problemfri, Willow tittade knappt på dom andra hundarna fastän vi gick nära. Hon drog mindre och nosade mer på skogen - i 50 m - sen tror jag att hon fick upp spåret på dom andra hundarna igen. Bytte metod till vår uppfödares (vänd helt om och gå tills hunden slutar dra innan går åt "rätt" håll igen). Efter ett par gånger var Willow helt med på idéen och vände snällt när jag vände men hon gick bara fint i kopplet i ca 5 m innan det var dags att vända igen. 5 steg framåt och 3 - 8 steg tillbaka... vi fick en LÅNG promenad på det här sättet...

Innan hon hann börja dra så försökte jag vara rolig, eller i alla fall omväxlande. Gjorde hit + position, stanna, inkallning, position, stå, gå. Det var så pass kul att Willow inte drog dom närmaste metrarna men jag kan ju inte sätta henne var femte meter i över 1 km. Provade intill, gick några steg men att följa efter dom andra var mycket högre prioriterat. Provade att gå av stigen in i skogskanten och göra höger, vänster - det var kul i ett par meter sen ville hon tillbaka till stigen. Provade att gå baklänges i krokar och vifta med godis men blev totalt ignorerad. Försökte leka med bollrepet och inte ens det väckte intresse i mer än ett par meter!

Aargh, frustrerad matte!

Kom äntligen tillbaka till startpunkten och fikade och vattnade hund. Band Willow i en stolpe medan jag hämtade min macka. Det gick bra, inget pipande eller dragande :) Satte mig och fikade med dom andra och lämnade Willow vid stolpen ett par meter bort. Hon indikerade att hon ville vara närmare men varken pep eller stormdrog och efter nån minut la hon sig och tog en lur.

När jag hade fikat klart hämtade jag stumpan och satte mig på marken intill dom andra. Hon drog lite mot Heelern och Rocky men uppförde sig rätt bra.

Bestämde mig för att passa på att prova lite lydnad med störning trots att Willow inte var jättepigg. Gjorde sitt, ligg och Willow var snabb och duktig. Gjorde platsläggning, släppte kopplet och gick en sväng runt Willow som snällt låg kvar. Alltihop ca 3 m från hundar och folk :)

Några av dom andra bestämde sig för att dom också ville passsa på så vi gjorde lite halvsynkad lydnadsträning. Sitt, stanna, gå och komma tillbaka gick bra. Sitt, stanna + inkallning gick inte så bra, Willow satt och stannade men när jag gjorde inkallningen struntade hon i både mig och bollrep och följde efter Heelern till dess matte. När jag brölade åt henne (nej/stanna) stannade hon och stod still tills jag hämtade henne trots att Heelern skuttade runt benen på henne.

Sen försökte vi med sitt, framåt, höger, framåt, helt om. Willow satte sig långsammare än dom andra (hon är störst) så vi kom efter i starten men det gick hyfsat. När vi kom till helt om tror jag dock att alla inblandade hade tappat bort sig lite...

Stod på linje och gjorde sick-sack mellan varandra. Willow satt jättefint när dom andra passerade. Vid ett tillfälle hade hon dock lagt sig men låg kvar trots att den passerande hunden "spände" och morrade åt oss. Hade lite halvdan kontakt när vi sick-sackade men Willow drog bara lite (mot Heelern) och följde med rätt bra. Gigantiska framsteg sen Boxholm i alla fall!

Gjorde ytterligare nåt försök med inkallning men Willow ville bara fram till Rocky/Heelern så den sista inkallningen jag gjorde höll jag i kopplet hela tiden för att hon inte skulle kunna misslyckas. Hon kom bra men ville inte leka med bollen...

Satt i skuggan och pratade lite och gjorde sedan ett sista moment: stege. Har aldrig gått den utan en husse som håller bakändan sällskap. Gick den bruna först och Willow klarade ~halva. Fortsatte sedan med den röda, första försöket ville Willow gå MELLAN pinnarna, på andra försöket gick hon ca 1/3 men hade upp bakbenen jätteduktigt ett par steg.

Hög tid att åka hem... Willow var inte så duktig idag men det var Rocky - han drog inte och gick jättefint på allt utom kanske stegen på slutet men han var också trött då.

På väg in från garaget gick Willow fint i slakt koppel och drog inte minsta lilla, hon stannade och väntade på tillåtelse vid dörrarna och var jätteduktig fast jag fick väcka henne för att få ut henne ur bilen.

Undrar om hon drar mer i skogen för att hon är van att ha lina där? Eller om det helt enkelt är så att hon spårade? Eller ville valla ihop flocken?