söndag 16 september 2007

Vardagslydnad igen

Willow fick en mycket kort lunchpromenad eftersom vi skulle åka på vardagslydnad. Vi går samma kurs som i våras, tillsammans med en hel del av dom vi gick med förra gången.

Willow var inte sugen på att gå in i bilen men kopplade av så fort luckan stängts. När jag öppnade stod hon snällt och väntade på varsågod. Vi var lite tidiga så vi gick en sväng och kissade och hälsade på ett par andra tidigkommare. Willow var lugn och lydig, jag kunde stå och prata med folk och vi övade upp, stanna/stå, sitt och fingrarna och det gick bra trots annan hund i närheten.

Vi skulle börja lektionen med att visa hund-står-kvar-och-väntar-i-bilen så jag gick tillbaka och bad husse om hjälp att lyfta in Willow. Willow blev jätteupprörd "in i bilen nu?! Men vi har ju knappt gjort nåt roligt alls!!" och hoppade och kastade sig och böjde (som omväxling) husses glasögon. Blä. Fick till sist in henne. Sen när det var vår tur så är det hennes favoritinstruktör som kommer fram för att kolla och då försöker hon hoppa ner i knät på honom. Stoppa in en mycket sur Willow igen. Nu kan hon inte stå still alls och allt är bara stressande och jobbigt. Väntar tills hon är skapligt lugn ett ögonblick och släpper ut henne.

Hinner ifatt dom andra i skogsbrynet. Nu ska vi öva gå-mellan-hundarna-som-står-på-båda-sidor-om-stigen. Första vändan försöker Willow gå fram till tre passerande hundar (två av dom gör lekinviter). När det är vår tur vill Willow hälsa på fyra av hundarna men det får hon inte för onde-matte. Nästa vända går bättre. Alla hundarna kan gå förbi, det rycker lite i henne när Frej passerar men dom har "flörtat" sen första lektionen i våras. När det är vår tur går det bra att gå igenom, hon tittar på hundarna och lutar lite men gör inga skutt. När vi väntar på vår tur sitter hon snällt en del av tiden och resten av tiden står hon och tittar på hundarna eller nosar på träden.

Gå på ~led på skogsstigen utan att dra i kopplet. Först går det riktigt bra (i alla fall för att vara vi). Sen knuffar husse rullstol uppför backen varpå Willow - när matte halkar på en rot - glatt passar på att hoppa upp i famnen på instruktören IGEN. Skämmas!! Hon höll på att välta både honom och husse baklänges utför backen...

Kommer ifatt dom andra igen. Sätter Willow. Vi går en i taget mellan dom andra hundarna och bort till stegen (ganska långt) och ska hålla kontakt hela tiden. Går skapligt. Willow går intill mig, drar lite vid enstaka tillfällen för att hon vill nosa, ögonkontakt ibland men mest inte.

Stegen. Först är Willow jätteivrig och bara halkar och skuttar och halvtrillar av den. Tar om det igen och nu går det jättebra. Hon går hela :)

Promenad genom skogen och över planen. Först drog hon lite (Frej stod vid spången och kissade matcho). Väl ute på planen - där hon brukar dra massor - gick hon jättefint!

Ställde upp på lilla planen för att öva sitt och ligg - båda i position. Först satte sig Willow jätteduktigt och på rätt ställe. Sen fick hon ett tokryck, racade runt och hoppade och klängde på mig. Försökte ta ner henne och få henne att lugna sig. Gick inget vidare. Band henne vid en stolpe och väntade tills hon lugnat sig. Sen funkade det en liten stund och då gjorde hon ett suveränt sitt och ligg :) Sen exploderade hon igen.

Ställde mig på kopplet. Väntade. Väntade. Dom andra övade gå sick-sack mellan alla i ringen. När Willow hade lugnat sig var det vår tur men vi körde lite specialanpassning och gick bara på yttersidan av ringen. Det gick rätt OK, mycket bättre än när vi gjorde samma övning i Boxholm för ett år sen.

Sen ställde vi upp på två led och övade passera varandra i långsamt och sen allt snabbare tempo (t o m jogging). Jag tog en ytterkant så vi hade bara hund på ena sidan. Med ett "utställningsgrepp" i kopplet/halsbandet gick det jättebra. Däremot när vi skulle stanna på mitten och sätta hundarna vägrade Willow att sitta, stanna och stå gick bra men inte sitta. Undrar om det kan vara utställningsgreppet (och sittförbudet på utställningar) som spökar?

Vi avslutade med att turas om att göra inkallningar mellan leden. Vi skulle egentligen göra det från sittande hund men jag körde från stående eftersom Willows sitt verkade vara ur funktion. Det var lite nervöst för att hon varit så hoppig och för att jag inte hade nån leksak utan bara godis. Gjorde en kort inkallning (typ halva sträckan) och gjorde matte roligare genom att ställa mig på knä och vifta entusiastiskt. Det dög tyckte Willow och kom i raket fart. Lyckades få tag på kopplet men eftersom jag var på marken blev jag entusiastiskt sprungen över under tiden. Nåja...

Sen var det äntligen dags att åka hem. Willow var rätt OK att få in i bilen, hoppas att det tidigare beteendet var en en gångs händelse. Jag hoppas på en lite bättre dag nästa vecka.