tisdag 22 maj 2007

Ringträning 3

Det regnade inte!

I dag blev vi uppdelade på tre ringar: två för små hundar och en för stora. Det var dock stor variation i hur stora dom stora hundarna var...

Började med att springa runt i ringen och att turas om att gå ur ringen och ställa upp för en "domare". Willow var lite hoppig. Hon stod fint när jag ställt upp henne och domaren klappade, klämde och tittade på tänderna. Fick åter rådet att inte ge henne ost när vi springer. Provade fram-och-tillbaka utan. Gick inte så bra, jag tyckte att hon blev hoppigare utan godis. Fick prova en gång till - i gångfart - gick ännu sämre.

Tillbaka till ringen och springa runt mera. Tvärnita och ställa upp. Willow skuttade lite ibland när vi sprang, jag försökte dra ner på godiset och lyckades ibland springa ca 1/2 varv utan. Om jag missbedömde och sprang för långt innan jag belönade med mer än ord började Willow hoppa upp och ner + drog en gång till och med i min ärm/arm :(

Willow stod jätteduktigt när vi ställde upp i ringen. Vi kunde stå jättenära dom andra hundarna! Fick kommentar från en som varit med på alla ringträningarna om hur mycket bättre hon blivit på det :) Sen klarar Willow inte att stå i samma position så länge som en del av dom andra hundarna men det är ju bara att öva mer.
Bytte intruktör i ringen till nån som jag tror var utställningsproffs. Fick springa runt, fram-och-tillbaka och triangel för henne. Hon sa att för att hunden ska se så bra ut som möjligt ska man springa fort med älgkliv och få hunden att gå spikrakt till och från domaren. Tyvärr lättare i teorin än i praktiken. Att springa med älgkliv gick uselt, vi har inte övat tillräckligt för att kunna springa (och svänga!) i dom hastigheterna. Willow verkade tro att vi skulle leka och gick över i galopp och hoppade runt som en kängeru.

När vi sen skulle göra fram-och-tillbaka var Willow fortfarande lite hoppig. Jag matade med massa ost som belöning för att hålla henne kvar på backen. Förutom att Willow inte sprang rakt fick jag kritik dels för godiset - hunden ska inte få godis när den springer - och dels för hur jag höll kopplet.

Koppelhanteringen är ett stort mysterium! Alla verkar säga olika och jag vet inte riktigt vem jag ska tro på... Ska nog ringa och fråga vår uppfödare! Alla verkar dock vara överens om att min arm "fladdrar" (dåligt) men att jag inte drar Willow i halsen (bra).

Dom här versionerna har jag hört på kennelklubben under ringträning/utställningskurs (instruktörer och deltagare):
- Linda upp överflödigt koppel runt handen
- Du behöver nog ett kortare koppel
- Du behöver ett betydligt längre koppel
- Dölj kopplet i handel
- Skaffa ett tunnare koppel
- Skaffa ett bredare (starkare) koppel
- Skaffa ett bredare halsband
- Skaffa ett smalare halsband (metallkedja)
- Skaffa ett släpphalsband/kräkhalsband
- Håll handen över huvudet på hunden
- Håll handen vid vänster öra, tätt intill huvudet (och ringen som också sitter vid vänster öra)
- Håll längst ut i kopplet med två fingrar
- Ha halsbandet uppe under hakan
- Ha halsbandet så långt ner som möjligt
- Sätt ringen mitt i nacken
- Sätt ringen bakom vänster öra
- Sätt ringen bakom höger öra (och dra kopplet dubbelt under hakan)
- Håll armen sträckt uppåt
- Håll armen sträckt rakt ut
- Håll armbågen vid sidan
- Ha hunden lite framför
- Ha hunden lite bakom
- Ryck ner henne innan hon hoppar
- Ryck ned henne när hon hoppar
- Håll emot så att hon inte kan hoppa
- Håll armen med handflatan uppåt
- Håll armen med handflatan nedåt
- Byt inte koppelhand då du rättar till benen (men hur ska jag annars nå bakbenen?)
- Det går bättre om du springer fortare
- Det går bättre om du saktar ner
- Stanna om hunden börjar hoppa och fåna sig
- Spring fortare om hunden hoppar
- Dra huvudet uppåt när du ställer upp
- Dra huvudet bakåt + uppåt när du ställer upp
- Dra huvudet framåt när du ställer upp
- Låt hunden själv hålla huvudet på ett bekvämt sätt

Uj, vad många sätt det finns att göra det på...

Sen finns det sätten att svänga:
- Hunden på innern
- Hunden på yttern
- Jonglera med kopplet och byta hand
- Gör en "knorp" i hörnen

Ju mer man lär sig och ju mer man pratar med folk ju mer komplicerat verkar det bli...

Springandet gick inte så bra den här gången men jag kunde dra ned lite på mängden godis. Willow ställde upp fint och var (förutom 5 min) jätteduktig på att vara nära dom andra hundarna.




Lät en tjej som gav mig bra råd provspringa ett varv med Willow för att jag skulle få se hur hon menade (och för att hon skulle få provhålla en GD för det hade hon aldrig gjort). Ehhh, det gick inte helt bra. Hon sprang fort och Willow kom upp i fin trav men sen började Willow hoppa mot tjejen som inte var helt beredd på hur mycket mer än hennes (stora) hund Willow egentligen väger. Nåja, hon verkade i alla fall tycka att det var en kul erfarenhet.

Flera personer påpekade hur fin Willow var och frågade varifrån hon kom :) Jag fick också ett erbjudande om att träffa några av dom andra deltagarna och träna "hemma" mellan dom anordnade träffarna :) Fick också ett erbjudande om kontakt med en GD proffshandler eftersom Willow "är så fin att hon MÅSTE ställas ut". Kul att höra och snällt erbjudande men jag ska prova lite själv först även om jag inte är så bra på det här ;)